Binnenland
NTRPowNed

Komt er ooit nog een Elfstedentocht? 'Klimaatontkenners hebben ongelijk'

foto: Elfstedenhal Leeuwarden
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er ooit nog een Elfstedentocht? 'Klimaatontkenners hebben ongelijk'

Het is nu 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Het doet de vraag rijzen of deze tocht er ooit weer van zal komen. 5 Dagen praat de hele week over de schaatstocht vanuit de Elfstedenhal in Leeuwarden, het startpunt van de Elfstedentocht. Schaatsers Justin van Zutphen (32) en Ruben Marinus (23) werken in de Elfstedenhal in Leeuwarden, zijn ieder jaar in training, maar reden de tocht nooit, hoe hard ze ook staan te trappelen.

5 Dagen... vanuit Wijk aan Zee

"Klimaatontkenners hebben ongelijk", stelt weerman Klaas Ybema. Hij heeft zijn eigen weerstation en verzamelt al meer dan vijftig jaar weergegevens over het Friese weer. "Het aantal strenge winters wordt minder en de gemiddelde temperatuur is sinds het einde van de jaren tachtig zo’n twee graden gestegen. Misschien komt er deze eeuw nog wel een Elfstedentocht, maar de kans is gezakt tot één op vijftig."

De Elfstedentocht

Eeuwe de Vries (76) schaatste de Elfstedentocht maar liefst vier keer, de eerste keer was hij 17 jaar. Dat was ‘De Hel van 63’, een ijskoude tocht die menig schaatser niet uitreed. "Van mijn moeder had ik een lekker karbonaadje in een plastic zakje meegekregen, voor onderweg. Ik bewaarde hem zolang mogelijk in mijn achterzak en als ik er aan dacht, liep het water me in de mond. Toen ik mijn tanden erin wilde zetten, ergens bij Stavoren geloof ik, bleek dat de karbonade bevroren was. Ik heb er een kunstgebit aan over gehouden", vertelt hij lachend.

Sjoerd Boersma (69) schaatste de tocht drie keer. Nu werkt hij als schaatstrainer in de Elfstedenhal, het startpunt van de Elfstedentocht.

Overlast van de F35’s

In het hoofdpijndossier zoomt verslaggever Joris Kreugel in op de overlast van de F35’s die oefeningen doen vanaf vliegbasis Leeuwarden. Alle omliggende dorpen hebben last van die oefeningen, de zeer zware geluidshinder leidt zelfs tot psychische klachten in de regio. Omwonenden uit het dorp Marsum hebben stress en gehoorschade opgelopen.

De actie 5 Dagen Helpt adopteert de Jimmy´s, een plek in Leeuwarden waar jongeren kunnen netwerken, elkaar kunnen ontmoeten en waar ze projecten kunnen bedenken en draaien. Het is een onderdeel van het jongerenwerk van stichting Amaryllis. Jimmy’s zoekt tweedehands muziekinstrumenten, potten en pannen, schildersezels, bokshandschoenen en andere zaken. Lex van Jimmy’s vertelt in de bus wat ze ermee gaan doen.

Aandacht voor vrouwelijke schaatsers

Doete Venema is het nichtje van Sjoerdje Faber die de tocht in 1940 als eerste vrouw uitschaatste. Pas vorig jaar werd haar naam op de sokkel van de Elfstedenrijder gezet; toen duidelijk werd dat de vrouwelijke schaatsers vanaf het begin van de geschiedenis van de tocht volledig genegeerd werden. Doete kreeg zelf ooit het startbewijs van tante Sjoerdje en schaatste de tocht ook verschillende malen. Ze leest voor uit haar dagboek uit 1986.

Een alternatief voor de Elfstedentocht

Eén van de alternatieven voor de Elfstedentocht op ijs: de musical De Tocht. Verslaggever en Elfstedentochtkenner Bonne Stienstra en creatief directeur Madelene van Beuzekom willen met hun musical De Tocht het verhaal in leven houden.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie