Binnenland
KRO-NCRV

Extra geld Defensie: 'Bij klakkeloos spullen kopen is niemand gebaat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra geld Defensie: 'Bij klakkeloos spullen kopen is niemand gebaat'

Er gaat 2,4 miljard euro extra naar Defensie, maar de Algemene Rekenkamer constateert óók dat met alleen geld de diepgravende problemen bij de krijgsmacht niet worden opgelost. Bij Spraakmakers vertellen experts hoe het geld wél goed besteed kan worden.

Geld goed uitgeven

"Het is nog niet eenvoudig om al dat extra geld goed uit te geven", zegt de president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser. De problemen bij Defensie bestaan al jaren en eerst moet eerst gekeken worden wat daar de oorzaak van is.

Daarnaast moet je volgens hem precies weten waar er behoefte aan is en daar een realistisch plan voor maken. Voor dat laatste én voor het aanbesteden en beheren van het geld, moet je voldoende gekwalificeerde mensen hebben en dat kost tijd.

Verwaarloosd personeel en materieel aanpakken

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Rob Bertholee heeft in zijn tijd bij Defensie alleen maar bezuinigingen meegemaakt en is blij met het extra geld. Volgens hem heeft de Nederlandse krijgsmacht in de basis goed personeel en materieel, maar dat is de afgelopen jaren verwaarloosd.

De prioriteit ligt bij het herzien van de personeelsvoorwaarden en er moet worden begonnen met herstel en onderhoud van het materieel. Vervolgens moeten de voorraden worden aangevuld. "Dit is geen kwestie van een zak met geld", zegt Bertholee. "Dit vergt continuïteit en politieke commitment van jaren."

'Niet alleen maar spullen'

Ook voormalig luitenant-kolonel Gwenda Nielen is blij met het extra geld, maar daar moet wel een visie voor zijn. "Als je tegen Defensie zegt: hier heb je meer geld en het moet op, dan worden er klakkeloos spullen gekocht en daar is niemand bij gebaat."

Volgens Nielen zijn we met de recente ontwikkelingen in Oekraïne geneigd om meer materialen en spullen te kopen zoals tanks en drones, maar ze wijst op de langetermijnvisie zoals gepresenteerd in de Defensievisie 2035 waarin volgens haar een goede analyse is gemaakt van wat er echt nodig is voor een duurzame krijgsmacht.

'Investeer in mensen'

"Investeren in mensen is het enige wat noodzakelijk is", zegt Jean Debie van de vakbond voor defensiepersoneel. Niet alleen de salarissen moeten beter, ook de toelages voor onregelmatige diensten en meerdaagse activiteiten moeten omhoog en er moet meer geld bij voor de loopbaanontwikkeling van personeel.

Problemen om dit geld goed te besteden ziet Debie niet. "Natuurlijk kunnen we het geld uitgeven. Er zijn tekorten met reserveonderdelen, maar deze kun je gewoon bestellen. Ook de militaire kleding kun je gewoon kopen en er kan geïnvesteerd worden in een nieuw salarissysteem dat nog stamt uit de jaren tachtig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie