Binnenland
KRO-NCRV

'De dienstplicht zorgde dat je uit je eigen bubbel stapte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De dienstplicht zorgde dat je uit je eigen bubbel stapte'

Vijfentwintig jaar geleden kwam de laatste lichting dienstplichtigen op voor dienst. Jongeren van alle rangen en standen werden opgeroepen, voor het laatst in 1996. "Je mist nu wel een beetje dat je uit je eigen klasse of bubbel kan stappen en met andere mensen ervaringen opdoet", zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Spraakmakers.

Jongeren uit alle delen van het land en lagen van de bevolking moesten samenwerken. Paul Eigenhuijsen, lid van de Spraakmakers Community zat in de op één na laatste lichting. Hij deelde de kamer met zes anderen. Ieder met zijn eigen religie en achtergrond. "Dat gaf spanningen, maar je moest met elkaar leven."

Integratie

Dat vormende aspect van de dienstplicht en het feit dat mensen zich samen inzetten voor het groepsbelang en de samenleving, was bijzonder. "Je ziet dan toch een soort integratie ontstaan", vertelt De Kruif. "In de VS zie je dat defensie de grote integrator is in de Amerikaanse maatschappij."

Journalist Michiel Hegener schreef het Handboek voor de dienstplichtige soldaat B.D.. Daarin staan veel herinneringen en anekdotes van mannen die de dienstplicht vervuld hebben.

Avontuur

Ook hieruit kwam naar voren dat men het als bijzonder ervaarden om met mensen uit allerlei sociale lagen samen te werken. "Ik heb dat zelf ook als een van de mooiste aspecten gevonden, vertelt Hegener.

Er werd je ook discipline bijgebracht. Dat was vooral voor de achttienjarige jongens iets nieuws. Ook het avontuurlijke aspect zal veel mensen bijblijven. Hegener: "Ik dacht vaak tijdens die enorme oefeningen in Duitsland: waar maak je dit nou mee?"

SP - GO

Invoering dienstplicht

Toch is De Kruif, die van 2011 tot 2016 de hoogste militair van ons land was, geen voorstander meer van een militaire dienstplicht. Het vak van militair is te specialistisch geworden. "Je moet professionele mensen hebben die ultiem geschoold zijn."

Officieel is de dienstplicht in Nederland nooit afgeschaft, maar de opkomstplicht wel. Als Nederland in oorlog is, dan zouden jongeren weer opgeroepen kunnen worden. Oók prinses Amalia.

Spraakmakers Community

Wil je niet alleen luisteren naar Spraakmakers, maar ook je ervaring met de redactie en op NPO Radio 1? Word dan lid van de Spraakmakers Community en ontvang onze nieuwsbrief!

Ster advertentie
Ster advertentie