Buitenland
KRO-NCRV

Defensiebudget verhogen 'paniekvoetbal': 'NAVO geeft 10 keer meer geld uit aan defensie dan Rusland'

  1. Nieuwschevron right
  2. Defensiebudget verhogen 'paniekvoetbal': 'NAVO geeft 10 keer meer geld uit aan defensie dan Rusland'

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het "plotsklaps" verhogen van het defensiebudget naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, "paniekvoetbal” bij Spraakmakers. "De NAVO geeft tien keer meer geld uit aan defensie dan Rusland."

Budgetten NAVO en Rusland

De Tweede Kamer was maandag ongekende vastberaden: Nederland moet structureel extra geld uittrekken voor Defensie. Volgens Jasper van Dijk (SP) moet Poetin bestreden worden, maar zijn NAVO-landen op papier al veel sterker dan Rusland. "Als we naar de budgetten kijken: Amerika geeft 700 miljard euro uit aan defensie en Europa 300 miljard euro." Het Russische budget voor defensie is 100 miljard euro, zegt hij.

Volgens Van Dijk is het Nederlandse defensieapparaat op dit moment helemaal niet toegerust om deze verdubbeling van het budget te verwerken. "Daar is geen capaciteit voor en de spullen en de mensen zijn er niet voor."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wake up call

Volgens oud-commandant der Landstijdkrachten Peter van Uhm, moet er inderdaad geen paniekvoetbal worden gespeeld. Wel noemt de ontwikkelingen in Oekraïne een wake up call waarmee we aan de slag moeten. "We moeten goed naar deze situatie kijken en zien wat er nodig is om de Nederlandse Defensie als een goed bondgenoot uit te rusten."

Daarin moeten we als bondgenoten samenwerken bij bijvoorbeeld de aankoop van materialen. Van Uhm en militair deskundige Michiel de Weger verwachten allebei dat door dit conflict meerdere landen militaire materialen gaan bestellen.

Snelle capaciteit-vergroting

Volgens De Weger kunnen de fabrikanten deze orders op korte termijn niet aan, maar kunnen we in Nederland wel proberen afgestoten of tweedehands materiaal te krijgen. Ook moeten we volgens hem zuinig zijn op het materiaal én personeel dat we nog hebben. Daarbij kunnen we proberen om de mensen die de afgelopen vijf jaar bij Defensie vertrokken zijn, opnieuw in dienst te krijgen. "Dit levert het snelste capaciteit op."

Van Uhm denkt dat de salarissen van militairen omhoog moeten. "Militair word je door de bijdrage die je kunt leveren aan de samenleving, maar salaris telt daarbij ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tactisch en strategisch

Ook Uri Rosenthal ziet de agressie van Rusland als een wake up call. "We hebben de Russische dreiging onderschat", zegt de voormalig Minister van Buitenlandse Zaken (VVD). Nu de defensiebudgetten verhogen is volgens hem niet alleen tactisch, maar ook strategisch van groot belang.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie