Binnenland
NOS

‘KLM hield rapport tegen over alternatief voor krimp Schiphol’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘KLM hield rapport tegen over alternatief voor krimp Schiphol’

Schiphol heeft een rapport over de krimp van de luchthaven niet naar buiten gebracht, onder druk van KLM. Dat meldt de Volkskrant, die het onderzoeksrapport in handen heeft. Daarin zou naar voren komen dat een hogere vliegtaks voor verre vluchten, ook voor transferreizigers, "een veel beter" alternatief is voor het verminderen van het aantal vluchten. Maar dat zou ingaan tegen het verdienmodel van KLM, dat passagiers van over de hele wereld op Schiphol laat overstappen.

Om publicatie van het onderzoek te voorkomen dreigde de luchtvaartmaatschappij volgens de krant om een directeur van de luchthaven persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schade.

Het onderzoek werd ingesteld omdat het kabinet het aantal vluchten op Schiphol wil verminderen, vooral vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden van de luchthaven. Om die krimp voor elkaar te krijgen, ging de overheid in gesprek met alle betrokkenen en vroeg hen om met alternatieven te komen, zegt Ashwant Nandram, die het stuk in de Volkskrant schreef, in het NOS Radio 1 Journaal.

Schiphol, KLM en luchtvaartlobbyclub Barin lieten door onderzoeksbureaus SEO en CE Delft een studie doen. "Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er een alternatief plan is voor de luchthaven; met minder herrie, beter voor het klimaat en met meer geld voor de schatkist", zegt Nandram. "En Schiphol hoeft daarbij niet eens minder vluchten uit te voeren en kan juist groeien." De crux daarbij was de vliegtaks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie