Binnenland
BNNVARA

Japke-d. Bouma: 'Iedereen gaat weer hutjemutje in de kantoortuin zitten'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Japke-d. Bouma: 'Iedereen gaat weer hutjemutje in de kantoortuin zitten'

Hybride werken is het toverwoord: een afwisseling van werken op kantoor en werken thuis. Wordt dat de nieuwe norm? En: waar moeten werkgevers en werknemers op letten als het om dit nieuwe normaal gaat? NRC-columnist Japke-d. Bouma zegt in De Nieuws BV: "Heel veel mensen onderschatten hoe ingewikkeld het is als je echt afspraken moet gaan maken over wie wanneer op kantoor is en waarom."

In je pyjama achter je laptop of strak in het pak naar kantoor: wat gaan we met z'n allen doen na het verlossende woord vanavond bij de persconferentie? "Ik denk dat we allemaal weer gaan, en ook echt massaal", zegt Japke-d Bouma. "Iedereen gaat toch weer in de file staan, iedereen gaat weer hutjemutje in de kantoortuin zitten en ook allemaal op dezelfde dagen; maandag, dinsdag, donderdag. Dan is iedereen er dus kom je allemaal naar kantoor."

'Het kantoor is de arena waar het allemaal gebeurt'

Ondanks de hunkering naar de kantoortuin hebben veel mensen een positieve ervaring met thuiswerken en willen de voordelen ervan behouden. Zo waren sommigen thuis productiever en konden zij zich beter concentreren op werk. Maar, uiteindelijk is het kantoor toch dat waar velen naar lijken te verlangen. Bouma: "De aard van het beestje is toch helaas dat het kantoor de arena is waar het allemaal gebeurt."

Bovendien zegt Bouma dat men zich toch wil profileren. Daarbij heeft het fysiek aanwezig zijn op kantoor zijn voordelen: "Je moet op het goede moment in de vergadering iets zeggen, je moet je weer even laten zien aan collega's en aan je baas en dat is toch wel een belangrijke functie van kantoor, waar we de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk vrij weinig van hebben kunnen laten zien."

Hybride werken niet zonder slag of stoot

Hybride werken lijkt toch nog steeds de volgende stap. Bouma verwacht dat we daarbij de weg kwijt gaan raken: "Heel veel mensen onderschatten het hoe ingewikkeld het is als je echt afspraken moet gaan maken over wie wanneer op kantoor is en waarom." Bouma verwacht namelijk dat door corona-veiligheid niet iedereen tegelijk op kantoor te vinden is. Daarom adviseert zij ook om een aantal verplichte kantoordagen in te stellen, "zodat iedereen de gelegenheid krijgt om zich te laten zien. Maar, wat doe je dan met mensen die helemaal niet meer naar kantoor willen komen? Dus het wordt best wel een ingewikkelde puzzel."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie