Podcast

Japke-d. Bouma kotste van haar bullshitbaan

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Japke-d. Bouma kotste van haar bullshitbaan

[EO] Ze dacht dat ze zwanger was, maar Japke-d. Bouma was elke ochtend kotsmisselijk omdat ze weer naar haar werk moest. "Een bullshitjob", noemt ze het zelf. Ze nam ontslag en haar misselijkheid verdween als sneeuw voor de zon. "Misschien ben ik er daarom zo op gebrand om mensen te laten inzien dat ze moeten gaan doen wat ze leuk vinden."

Ze werkte op een redactie, maar werd ontslagen, omdat ze haar niet goed genoeg vonden voor de journalistiek. "Daar stond ik dan met mijn idealen en mijn ziel onder mijn arm. Ik moest gewoon geld verdienen", vertelt NRC-columniste Japke-d. Bouma in de podcast Goed Werk.

{podcast audio="749751" caption="Meteen luisteren: Goed Werk met Japke-d. Bouma over haar bullshitbaan" }

Bouma: "Ik vond een baan als copywriter. Ik moest softwareproducten zo mooi mogelijk omschrijven, offertes en projectvoorstellen maken. Het was heel nuttig en belangrijk voor het bedrijf, maar ik voelde me er niet fijn. Na een tijdje moest ik elke ochtend overgeven. Ik dacht dat ik zwanger was, maar ik was gewoon zo misselijk omdat ik weer naar mijn werk moest."

Doen wat je leuk vindt

Als Japke-d. ontslag neemt en gaat freelancen, is de misselijkheid in een klap over. "Misschien ben ik er daarom zo op gebrand om mensen te laten zien dat ze moeten gaan doen wat ze leuk vinden. Ik gun het eigenlijk iedereen om een tijdje een bullshitbaan te hebben, omdat je er dan komt wat je wél wilt."

Hoe weet je of je een bullshitbaan hebt, en wat hebben al die hippe, Engelstalige functieomschrijvingen daarmee te maken? Daarover praat Arie Boomsma in de 9e aflevering van Goed Werk, met hoogleraar economie Robert Dur en NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie