Binnenland

25 jaar na de dood van Joes Kloppenburg strijdt zijn vader nog tegen zinloos geweld

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar na de dood van Joes Kloppenburg strijdt zijn vader nog tegen zinloos geweld

Vandaag precies 25 jaar geleden werd de 26-jarige Joes Kloppenburg doodgetrapt omdat hij tussenbeide kwam bij een mishandeling in Amsterdam. Zijn vader Jan strijdt sindsdien onvermoeibaar tegen zinloos geweld, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal: 'Ik wil zoveel mogelijk zorgen dat Joes niet vergeten wordt, dat hij niet voor niks heeft geleefd.'

De dood van Kloppenburg in 1996 was een van de eerste gevallen van zinloos geweld die landelijke aandacht kreeg. Hij liep de bewuste avond met een vriend over straat toen hij zag hoe een man in elkaar werd geslagen door een groep. Die man had kort daarvoor de daders aangesproken op hun gedrag. Kloppenburg besloot in te grijpen, waarna de agressie zich tegen hem richtte.

Zijn vader doet er sindsdien alles aan om zijn naam niet te laten vergeten. Zo werd een jaar na het overlijden van zijn zoon een gedenkteken in de Voetboogstraat onthuld, in het centrum van de stad. Ook richtte hij de stichting Kappen Nou op, waarmee hij jarenlang lezingen gaf op onder meer middelbare scholen.

Zinloos geweld

'Mijn missie, want zo vatte ik het op, was bewustmaking, bewustwording. Voor jonge mensen meestal, uitgaanspubliek. Van: laat het niet zover komen, wéét waarmee je bezig bent', zegt hij tegen NH Nieuws.

Het stemt hem treurig dat er nog steeds zinloos geweld is, zoals de dood van Bas van Wijk (24) vorig jaar. Hij werd doodgeschoten in Amsterdam toen hij iemand aansprak die een horloge van een vriend van hem probeerde te stelen.

25 jaar geleden

Ook de recente geweldsincidenten op Mallorca raken Kloppenburg hard. 'Het is bar en boos wat er tegenwoordig aan geweld gebeurt in Nederland. Dat stemt mij natuurlijk treurig, om het maar eens rustig te zeggen. Ik had me dat niet voorgesteld, dat ik dat nog zou meemaken.'

Vandaag komen familie en vrienden bijeen in de Voetboogstraat om Joes Kloppenburg te herdenken. 'Nu het exact 25 jaar geleden is, is het natuurlijk extra speciaal', vertelt zijn vader vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. 'We gaan stilstaan bij hoe hij was, herinneringen ophalen en gevoelens delen. Daar put je troost uit natuurlijk.'

Vader Joes Kloppenburg over zinloos geweld in de afgelopen 25 jaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie