Naar homepage
Binnenland

Verslagenheid na dood Bas van Wijk, 'een hele, hele goeie jongen'
NTRNOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslagenheid na dood Bas van Wijk, 'een hele, hele goeie jongen'

Er zijn veel vragen na de dood van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, die zaterdag werd doodgeschoten op een strandje bij park De Oeverlanden in Amsterdam. Wat er zich precies heeft afgespeeld op het strandje, is vooralsnog onduidelijk.

"Bas is niet iemand die dit heeft opgezocht. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Het was een hele, hele goeie jongen", klonk het bij vrienden en familie van Bas in Nieuws en Co.

Rolex-horloge

Rond 16.30 uur ging het mis. Een groepje mannen probeerde een Rolex-horloge van een van de vrienden van Bas te stelen, zegt een kennis van het slachtoffer tegen De Telegraaf. Toen Bas daar iets van zei, werd hij neergeschoten, zegt de kennis. "Het is niet te geloven dat dit hem nu fataal is geworden. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf. Om zo'n rothorloge..."

Drie klappen

Omstander Gerry was die dag met een groep vrienden aan het varen. "Op een gegeven moment hoorde ik drie klappen. We dachten nog: dat is vuurwerk. We gingen kijken, draaiden ons om, hoorden allemaal mensen gillen en wegrennen. En we zagen de dader wegrennen. Die liep de andere kant op."

Het ging volgens Gerry om een man met een hoedje op en een wit T-shirt aan. Verdere details ontbreken. "Iemand uit de vriendengroep peddelde daarna naar de overkant. Die heeft Van Wijk meteen gereanimeerd. Niemand anders kon dat. Hij moest hulp hebben." Volgens Gerry duurde het allemaal "heel erg lang" voor de hulpdiensten arriveerden. "Hij heeft het helaas niet gered. We hebben ons best gedaan."

Signalement onduidelijk

De politie laat weten niet te kunnen reageren op de uitlatingen van de beste vriend van Van Wijk in het AD. "We hebben al de nodige mensen gesproken, maar er waren veel meer mensen aanwezig. We proberen mensen digitaal via Facebook en Instagram te bewegen om te reageren; foto's, video's, alles wat ze kunnen delen is welkom", zegt een woordvoerder.

Een signalement van de dader is nog niet beschikbaar. De politie meldde kort na het schietincident via Twitter dat het ging om een man van 20 tot 30 jaar met een lichte huidskleur en zwarte krullen. Later trok de politie dat bericht weer in.

"Het signalement was op dat moment door een getuige gegeven. Daarna hebben we nog veel meer mensen gehoord en die gaven ook andere signalementen. Daarom is besloten de tweet weg te halen", aldus de woordvoerder.

#Gerechtigheidvoorbas

Ook op sociale media is er veel boosheid over de dood van Bas. Via de hashtag '#GerechtigheidvoorBas' worden mensen opgeroepen om zondag om 12.00 uur te demonstreren op de Dam in Amsterdam.

Het protest wordt georganiseerd door YouTubekanaal Moet Je Horen TV. "Omdat we ons al langer met het onderwerp bezighouden en van mening zijn dat alle levens ertoe doen", zegt de 47-jarige Myra uit de Amsterdamse Jordaan, die samen met haar twee dochters achter deze organisatie zit. Ze filmt haar leven en spant zich in voor zwakkeren in de samenleving.

"Er zijn heel veel reacties binnengekomen, al weet je natuurlijk niet of die ook allemaal komen. Het is duidelijk iets waar behoefte aan is. Er wordt al weken gesproken over racisme en nu willen wij ook eens wat zeggen. Vroeger was het vanzelfsprekend dat alle levens ertoe deden, maar het lijkt alsof mensen dat vergeten zijn." Hoewel op sociale media de oproep ook wordt opgepikt door politieke groeperingen, is Myra niet bang dat de demonstratie gekaapt gaat worden: "We moeten weg bij de politiek en zelf onze boodschap overbrengen, het wordt geen politieke demonstratie. Daar ga ik wel op letten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie