Binnenland
BNNVARA

Clara was de eerste neushoorn in Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Clara was de eerste neushoorn in Nederland

Wat zal het een verschijning zijn geweest, een soort wonder voor de Amsterdammers in 1741, toen er een neushoorn in de haven aankwam. Clara was vanuit India naar Nederland gehaald als kermisattractie en reisde in een speciaal voor haar gemaakte wagen door heel Europa. Tussen het reizen door stond ze in een weilandje in Amsterdam-Noord. Vroege Vogels duikt in dit bijzondere verhaal.

Het door Agnita de Ranitz geschreven boek Clara, de eerste neushoorn van Nederland wordt verteld vanuit Douwe Mout, de VOC kapitein die de neushoorn naar Nederland meebracht. Zeventien jaar lang reist Mout met Clara door Europa en overal trok ze duizenden belangstellenden en heel veel aandacht, want niemand had eerder een echte neushoorn gezien. Uiteindelijk stierf Clara in 1785 in Londen.

Clara de neushoorn

Tot Clara kwam, was het enige dat de meeste Europeanen wisten van een neushoorn gebaseerd op een prent van Albrecht Dürer. Een prent van een neushoorn met een extra hoorn op de rug en een huid als een dik pantser.

Door Clara kwam er meer kennis over de neushoorn. Wetenschappers bestudeerden haar nauwkeurig van kop tot staart en kunstenaars maakten vele kunstwerken van de neushoorn. Er werden veel afbeeldingen van haar gemaakt, in allerlei materialen en allerlei vormen. Schilderijen, marmeren beelden, zelfs een klok.

De eerste giraffe in Frankrijk

Agnita de Ranitz schreef eerder al een ander boek over een dier dat Europa bezocht: Kom Atir kom. Gebaseerd op de historische voetreis van Marseille naar Parijs van Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk, diplomatiek geschenk van de pasja van Egypte aan koning Karel X.

In die tijd kende men van een giraffe alleen het beeld van een vreemd wezen met een bult, lange manen op rug en lange hals, kromme hoorns… en stippen. 42 dagen loopt men met het dier van Marseille naar Parijs. De verwondering is groot. De giraffe kreeg zelfs een regenjas aan en er moesten voor onderweg stallen van 4 meter hoog gezocht worden.

Clara, de eerste neushoorn in Nederland

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie