Binnenland
AVROTROS

Waarom we nu toch weer massaal naar kantoor gaan en in de file staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we nu toch weer massaal naar kantoor gaan en in de file staan

De coronamaatregelen zijn zo goed als volledig verdwenen en dat is te merken. Kantoorkantines zitten weer vol en ook vandaag zien we weer een recordaantal files. Hebben we dan helemaal niets geleerd van de coronacrisis?

Waar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) afgelopen maand nog constateerde dat er door het thuiswerken op termijn juist minder files in Nederland zouden zijn, worden de filerecords bijna dagelijks gebroken.

Wij zijn en blijven gewoontedieren

Niet heel verrassend, vindt kantoorexpert en maker van de podcast Goed Werk Japke-d. Bouma. Zij had allang voorspeld dat we, zodra het zou kunnen, weer terug zouden rollen naar kantoor.

"En dat is gebeurd. Wij zijn afgelopen decennia compleet gehersenspoeld dat werk en kantoor de plek is waar het allemaal gebeurt. We voelen ook een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid en werken naast de wasmand met je kat op de laptop voelt toch minder of je aan het werk bent."

Ook Thijs Launspach, psycholoog en auteur van het boek Fokking druk is niet verbaasd. "Wij zijn gewoontedieren. Met heel veel praktische voordelen om naar kantoor te gaan. Ook gaat het om sociaal bezig zijn en het werk te doen met anderen om ons heen."

Gedeeltelijk thuiswerken

Tijdens de coronacrisis gaven veel mensen aan zich eigenlijk niet gelukkig te voelen in de kantoortuin en gedeeltelijk thuiswerken zou de nieuwe norm worden. Daar lijkt niet veel van terecht te komen.

Dat heeft volgens Bouma meerdere redenen. "Het is heel ingewikkeld om dat in de praktijk te regelen. Wie komt wanneer? Het is heel lastig om dat op elkaar af te stemmen. Als je baas wilt dat je naar kantoor komt, dan zul je wel moeten. Dan is er ook nog sociale druk. Als je collega's naar kantoor gaan, kun je niet achterblijven."

Thuiswerken en een paar dagen naar kantoor zijn niet altijd ideaal, zegt Launspach. "Het gaat om de keuze hebben om bepaalde taken thuis te doen. Als je tegen je zin in naar kantoor moet of thuis moet werken, kan dat heel erg tegen je werken. De mogelijkheid van het zelf in kunnen delen om thuis te werken, is wel heel belangrijk. Het zou fijn als die flexibiliteit erin blijft en je daar zelf de regie over hebt."

Bouma: "Door onduidelijkheid en het missen van richtlijnen van het hogere management of je nu wel of niet naar kantoor moet komen, gaan mensen toch maar naar kantoor. Kantoor is toch veiliger als het gaat om je gezicht laten zien en kunnen profileren."

Aandacht voor de mentale gezondheid

Een positieve ontwikkeling die zich tijdens de coronacrisis heeft afgespeeld, is volgens Launspach de aandacht voor de mentale gezondheid. En dat was volgens hem hard nodig. "Het aantal mensen met een burn-out steeg heel hard voor de coronacrisis."

Of het aantal mensen met een burn-out tijdens de coronacrisis is gedaald, is nog lastig te voorspellen. Launspach: "Dat is nog even wachten op de gezaghebbende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Thuiswerken doet met verschillende mensen verschillende dingen en heeft dus ook een verschillende uitwerking."

Waarom we nu toch weer massaal naar kantoor gaan en in de file staan

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie