Binnenland
KRO-NCRV

Verspreiden bangalijsten onder studenten 'zit diep in cultuur' verweven: 'Moeten hiertegen optreden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verspreiden bangalijsten onder studenten 'zit diep in cultuur' verweven: 'Moeten hiertegen optreden'

Vier Utrechtse studenten worden vervolgd voor het verspreiden van een zogenoemde bangalijst. De advocaat van de jongens vindt dat buitenproportioneel, de advocaat van de slachtoffers noemt dat onzin. "Het zit heel diep in onze cultuur verweven. Een cultuurverandering duurt lang, dit gaat niet van vandaag op morgen veranderen", zegt Marijke Naezer, onderzoeker naar jongeren en seksualiteit, bij Spraakmakers.

Op een bangalijst verschijnen namen, foto's en telefoonnummers van jonge vrouwen, maar ook opmerkingen over hun seksleven en -prestaties. Volgens de advocaat van de jongens kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor de hele cultuur binnen een studentencorps. Maar de advocaat van de slachtoffers meent dat de impact nog altijd voelbaar is voor deze vrouwen en dat de jongens in deze digitale tijd best weten wat de risico's zijn van hun gedrag.

Seksuele vrijheid

Naezer wijst op de "individuele consequenties" voor de vrouwen die op een bangalijst verschijnen, maar stelt dat het ook "brede gevolgen" heeft voor alle vrouwen in de samenleving. "Ze worden ingeperkt in hun seksuele vrijheid, ze kunnen het dan niet in vrijheid zelf vormgeven."

Online

Mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen, zijn volgens Naezer niet per se "mensen die in bosjes verstoppen." Het gebeurt natuurlijk ook online en door zulke bangalijsten worden ze gebeld en lastiggevallen door onbekenden. "We moeten hiertegen optreden."

Manosphere

Bovendien zouden we jongens en mannen een andere boodschap moeten meegeven, vindt Naezer. "We denken nog vaak dat we vooral meiden en vrouwen moeten aanspreken op hun gedrag, welke kleren en tot hoe laat ze op straat mogen." De opkomst van de 'manosphere', met types als Andrew Tate, vindt Naezer dan ook zorgelijk.

Broedplaats

Schrijver Martje van der Burg was zelf lid van het studentencorps in Groningen. "Studentencorpora zijn een fantastische broedplaats voor dit soort gedrag. Het kan tot ongelooflijke hoogtes stijgen. Het is een mooie kans om dit heel hard aan te pakken." Van der Burg hoopt vooral dat dit ook buiten het studentenleven effect heeft. "Het is maatschappelijk belangrijk dat dat gebeurt."

Journalist Milou Deelen meent dat deze vervolging laat zien dat "dit niet oké is en geen grapjes zijn". Deelen vindt het een "sterk signaal" dat dit soort lijsten niet "onschuldig" zijn en al helemaal geen traditie. "Wees hard en duidelijk, dit doe je gewoon niet", zegt beller Tom.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie