Binnenland
AVROTROS

'Alsof Philip Morris een onderzoek doet naar roken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alsof Philip Morris een onderzoek doet naar roken'

Veel ophef rondom de praktijken van Duitse autofabrikanten. De Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT) heeft tijdens een onderzoek in opdracht van Volkswagen, BMW en Daimler proeven met stikstofdioxide op mensen gedaan. Eerder werd al bekend dat tijdens het onderzoek proeven met apen waren uitgevoerd. Conclusie van het onderzoek: acute blootstelling aan stikstofdioxide levert geen directe schade op. In Feit of Fictie onderzoeken we die conclusie, want: dit zaakje stinkt.

Joop van Gerven, voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, begrijpt de ophef, maar nuanceert het ook. "Het is niet de eerste keer dat de invloed van stikstofdioxide wordt onderzocht. Ook niet de eerste keer dat dat met mensen gebeurt'. Desalniettemin houdt hij veel vragen over bij dit nieuws. 'Ik heb sterk de vraag of de ingezette methode past bij het doel. Ik vraag me af wat het nut is van dit onderzoek, terwijl acute blootstelling aan stikstofdioxide allang onderzocht is."

Chronische blootstelling aan uitlaatgassen

Ook Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, is erg kritisch over het onderzoek. "Dit is net alsof je naar een onderzoek over roken door Philip Morris kijkt. Ik hecht waarde aan onafhankelijke wetenschap." Bovendien vindt de longarts het vreemd dat er onderzoek wordt gedaan naar de acute invloeden van stikstofdioxide. "Ons grote probleem is natuurlijk de chronische blootstelling aan uitlaatgassen en daarmee stikstofdioxide. Omdat dat is wat auto's en vrachtwagens met ons doen. Ik vraag me zeer af waarom er dan onderzoek naar acute blootstelling wordt gedaan."

Het onderzoek is naar de mening van In 't Veen bovendien overbodig. "Er is al ruimschoots onderzoek gedaan naar acute en chronische blootstelling aan stikstofdioxide. We weten daarvan dat het schade oplevert aan de longen, het aantal levensjaren vermindert en astma toeneemt." Kortom, daarmee kunnen we over het Duitse onderzoek met een gerust hart stellen: fictie.

Feit of Ficite: Inademen stikstofdioxide onschadelijk?

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie