Binnenland
NOS

Slachtoffers online fraude halen geld terug via proef

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffers online fraude halen geld terug via proef

Slachtoffers van online fraude hebben niet altijd de politie nodig om hun geld terug te krijgen. De politie experimenteerde de afgelopen tijd met een methode waarbij oplichters direct een deurwaarder op de stoep kregen.

Proef

Marktplaatsfraude, Whatsappfraude, datingfraude. Online oplichting gebeurt heel veel, en het aantal gevallen stijgt elk jaar. Aangifte doen leidt niet altijd tot resultaat, de politie heeft geen tijd om alle gevallen tot de bodem uit te zoeken.

Ruim 200 slachtoffers van aan- en verkoopfraude deden het afgelopen jaar mee aan een proef. De politie gaf de gegevens van fraudeurs door aan twee incasso-instanties. In opdracht van de slachtoffers sommeerden die de oplichters om het geld terug te betalen.

Resultaten boven verwachting

Gerechtsdeurwaarder Rick van de Rest is tevreden met de resultaten van de proef. Zijn kantoor LAVG deed eraan mee. "We zien dat tot vijftig procent van de gevallen binnen een jaar uitzicht heeft op een betaling", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Een kwart heeft zijn geld terug en de rest heeft een betalingsregeling. Dat is eigenlijk ook boven onze eigen verwachting."

De meeste slachtoffers zijn tevreden en daarmee ook de politie. "Dit is een goed resultaat, want anders hadden deze slachtoffers waarschijnlijk helemaal niets teruggekregen", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

De proef met deurwaarders wordt de komende tijd uitgebreid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie