Binnenland

Diederik Gommers hoopvol: mogelijk stromen minder coronapatiënten door naar IC's

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers hoopvol: mogelijk stromen minder coronapatiënten door naar IC's

Op dit moment liggen er iets meer dan honderdvijftig coronapatiënten op de intensive care-afdelingen in Nederland. Dat is nog te behappen, bevestigt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers in WNL op Zaterdag. Op de reguliere afdeling liggen er 741 coronapatiënten.

In de eerste berichten zien we toch dat mogelijk minder patiënten van de gewone afdeling naar de intensive care komen. Dat zou geweldig nieuws zijn."


Gommers zegt dat de tweede golf "echt anders” is. "Wat we nu zien is dat het aantal opnames van de covidpatiënten op de intensive care heel langzaam stijgt", legt hij uit. En anders dan tijdens de eerste golf, wordt de reguliere zorg nu niet gelijk stopgezet. "Tachtig procent van die zorg stopte er toen mee. Daardoor kregen we veel ruimte voor de covidpatiënten, en uiteindelijk ging dat maar net goed."

'Het is wel druk'

De verminderde doorstroom naar de ic’s is wat volgens Gommers het verschil gaat zijn ten opzichte van de eerste golf. "We zien gelukkig minder covidpatiënten, omdat we nu bepaalde medicijnen zijn gaan geven."

Nu liggen er ook tussen de 650 en 700 patiënten op de ic’s zónder Covid-19, zegt Gommers. "Dat betekent dat we het op dit moment goed aankunnen. Maar het is wel druk, omdat we die reguliere zorg niet willen afschalen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie