Onno Ruding: 'We zitten al in een recessie'
- Nieuws
- Onno Ruding: 'We zitten al in een recessie'
"We zitten al in een recessie door de gevolgen van het coronavirus. We moeten zorgen dat we niet in een depressie komen", dit zegt de voormalig minister van Financiën Onno Ruding tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.
Onno Ruding: 'We zitten al in een recessie'
Vandaag zal het kabinet een steunpakket met maatregelen bekend maken om de economische neergang, veroorzaakt door het coronavirus te beperken. De gevolgen zijn voor ondernemers en de beurzen al enorm.
Dit heb ik in mijn lange leven nog nooit meegemaakt!
Onbekend terrein
Zo beleefde de Verenigde Staten in de afgelopen dagen de grootste beursdaling in 33 jaar. Dan trekken we een vergelijking met die beurskrach van 1987, een jaar waarin ook Onno Ruding (CDA) minister van Financiën was.
Deze ministerpost vervulde hij van 1982 tot 1989, ook economisch moeilijk jaren, maar de onrust van deze omvang heeft Ruding nog nooit eerder meegemaakt.
"De crisis in 1987 was een beurscrisis. Dat had een beperkter karakter. Deze situatie is helemaal nieuw en het lastige eraan is, dat je niet weet hoe lang deze periode gaat duren. Als het een jaar duurt, is het een onbekend terrein. Dan weet niemand welke maatregelen we moeten nemen."
Europa
Belangrijk vindt de voormalige minister dat Europa de grenzen binnen de Schengenlanden niet dicht gaan, zodat de markt open blijft. Dat Nederland inmiddels al in een recessie zit, 'dat is in feite al zo'.
Het is een 'dramatisch woord', zegt Ruding, maar het is op zich niet zo erg als het maar beperkt blijft tot een paar procent, zoals de financiële crisis in 2008. Erger is, als we in de volgende fase komen, in een depressie zoals in de jaren '30.
Nederland staat er in vergelijking met ander landen goed voor. "We hebben een goede startpositie, omdat er de afgelopen jaren een verstandig beleid is gevoerd." De voormalige minister vindt dat zijn huidige opvolger Wopke Hoekstra 'duidelijke taal' heeft gesproken die 'rust en zekerheid' uitstraalt.
We hebben 90 miljard in de schatkist om aan de crisis te besteden. Europa heeft 1200 miljard voor maatregelen voor de gehele unie 'dus dan kan Nederland op nog meer geld' rekenen. "We hebben een goede basis, maar het is geen garantie dat het verder goed afloopt."
Meer kennis
"Qua karakter is deze crisis ernstiger dan die in 2008, omdat hier niet alleen de banken worden geraakt, maar het ook de reële economie." Ruding stelt wel enigszins gerust, want zoals deze econoom weet, gaat alles in golfbewegingen; "er zal ook weer herstel optreden."
We hebben nu veel meer kennis en ervaring van de financiële processen, ook na de crisis van 2008. "We hebben veel geleerd de afgelopen jaren", maar benadrukt Ruding: "het is geen garantie dat het dat we het uiteindelijk goed doen."