Binnenland

Grote milieutop moet vieze scheepvaartbranche in beweging krijgen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote milieutop moet vieze scheepvaartbranche in beweging krijgen

Terwijl in Rotterdam deze week het ene na het andere initiatief werd gelanceerd op de Nationale Klimaattop, was er aan de andere kant van de Noordzee een grote VN-milieuconferentie over een sector, dat zich tot voor kort vrij weinig van het klimaat aantrok.

In Londen kwamen 171 landen en meer dan 80 belangenorganisaties bij elkaar voor de grote milieutop over het vervoer op zee. Organisator is de milieucommissie (MEPC 70) van de Internationale Maritieme Organisatie.

Roet en zwavel

De scheepvaart is verantwoordelijk voor een grote uitstoot aan roet en zwavel. Veel schepen gebruiken bunkerolie, de meest vervuilende olie die bestaat. Maar omdat het ook de goedkoopste brandstof is, zijn scheepvaartmaatschappijen niet echt op zoek naar alternatieven.

Op de VN-top is ook de Nederlander Eelco Leemans, oprichter van de Clean Shipping Coalition en adviseur van de Clean Arctic Alliance. Beluister het interview in Vroege Vogels:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie