Binnenland

Waarom zijn de verboden borstimplantaten zo gevaarlijk?

NOS
foto: BSIP / HOLLANDSE HOOGTE via NOSfoto: BSIP / HOLLANDSE HOOGTE via NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn de verboden borstimplantaten zo gevaarlijk?

Een bepaalde soort, in Frankrijk verboden, borstimplantaten worden ook in Nederland tijdelijk buiten gebruik gesteld. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft dit advies onder plastisch chirurgen laten verspreiden en zij nemen dit over.

Het gaat om macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten die vooral worden gebruikt bij reconstructieve en niet bij cosmetische operaties. Frankrijk ze heeft verboden omdat ze in verband zijn gebracht met kanker. Een grote leverancier van de implantaten haalde ze in december uit de handel.

In het NOS Radio 1 Journaal legt hoogleraar Interne Geneeskunde en Immunologie Jan Willem Cohen Tervaart uit waarom de implantaten zo gevaarlijk zijn.

200.000 Nederlanders

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de gegevens van de Franse onderzoekers gekregen en gaat die bestuderen. Welke gevolgen die Nederlandse 'review' kan hebben voor de verkoop van de borstprotheses in Nederland kan het RIVM nog niet zeggen.

Zo'n 200.000 Nederlanders hebben borstimplantaten. Het merendeel daarvan zijn implantaten met textuur. Door het ruwe oppervlak hecht het implantaat zich beter aan het weefsel van de borst.

Ster advertentie
Ster advertentie