Binnenland
NOS

Benefiet voor journalisten in oorlogsgebied: 'Velen vragen zich af: hoe moeten we nog verder?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Benefiet voor journalisten in oorlogsgebied: 'Velen vragen zich af: hoe moeten we nog verder?'

Free Press Unlimited organiseert vrijdag een benefiet om journalisten te helpen die werken in het oorlogsgebied in Oekraïne. Free Press Unlimited is een organisatie die zich inzet voor wereldwijde persvrijheid. Directeur Leon Willems bespreekt dat in NOS Met het Oog op Morgen.


"Het draadje begint te knappen. Journalisten zitten in shelters en raken depressief door het nieuws waar ze zelf verslag over doen", zegt Willems.

Safehouse

"De meeste media hebben mensen gereloceerd naar een veilig plek in de omgeving of naar het westen van Oekraïne. We zijn bezig om daar safehouses op te zetten, zodat mensen door kunnen gaan met hun werk. Maar het is een hele moeilijke situatie. Nu wordt er ook overdag geschoten en gebombardeerd. Ik denk dat de grootte van de oorlog veel verder gaat dan mensen over hebben nagedacht. Ze hebben behoefte aan heel veel steun. Solidariteit, maar ook praktische steun", aldus Willems.

"Wij hebben een half jaar vóór deze situatie mensen wel getraind op digitale veiligheid en op het werken volgens veiligheidsprotocollen. Maar er is ook behoefte aan batterijen en videocamera's. Er is heel veel nodig, maar waar wij het meest bezorgd over zijn, is dat binnenkort het internet en alle communicatiemiddelen uit de lucht raken. Dan moet er heel veel meer aan technische ondersteuning geboden worden."

Verantwoording

"Er zitten fantastische journalisten die ongelofelijk goed onderzoekswerk doen. Die niet schromen om hun eigen overheid ter verantwoording te roepen wanneer ze corrupt zijn. Ook zelfs in het Donbass gebied is nog steeds een netwerk van journalisten bezig, ondanks het feit dat het al vanaf 2014 door separatisten wordt geleid", vertelt Willems.

"Dus die journalisten zijn er. Maar het wordt steeds moeilijker om de boodschap bij het publiek te krijgen. In een oorlog wordt op een gegeven moment alles vernauwd tot de gevechtshandelingen en dan raakt het zicht op wat er verder politiek gebeurt nog meer uit beeld."

Gevangenisstraf

"We doen ook heel veel in Rusland, maar ik kan niet niet zeggen wie we steunen. Dat zou betekenen dat mensen voor tien jaar de bak in kunnen gaan. Er is ook een motie aangenomen in de Doema, het Russische parlement, waarmee je met het gebruik van het woord oorlog vijftien jaar gevangenisstraf kan krijgen", stelt Willems.

"Het is een kat-en-muisspel. De circulatie van vijf onafhankelijke kranten is volledig in beslag genomen, omdat ze een advertentie hadden geplaatst waarop stond 'Stop deze waanzin'. De onafhankelijke tv heeft voorlopig haar werkzaamheden gestopt. Een onafhankelijk radiostation is door de eigenaren gestaakt. Veel journalisten vragen zich af: hoe moeten we nog verder?"

oog willems

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie