Binnenland
NOS

Minister wil dat pers geen waarschuwing krijgt van meldkamers, NVJ verbijsterd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister wil dat pers geen waarschuwing krijgt van meldkamers, NVJ verbijsterd

Het wordt voor lokale journalisten een stuk moeilijker om beelden te maken of verslag te doen van grote incidenten als verkeersongelukken of steekincidenten. Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat meldkamers moeten stoppen met het automatisch waarschuwen van journalisten en fotografen.

Bekijk hier het gesprek met de NVJ

Dat zogeheten persalarm wordt verstuurd bij grote incidenten die mogelijk interessant zijn voor nieuwsmedia. Journalisten die erop geabonneerd zijn, krijgen gelijktijdig met de hulpdiensten tekstberichten over zo'n incident.

Maar volgens Yesilgöz is er geen wettelijke basis voor dat systeem. Er bestaat de kans dat zo'n persalarm informatie bevat die herleidbaar is tot een individu, en dat is in strijd met de privacywetgeving.

De minister baseert zich daarbij op een advies van de landsadvocaat. Die werd door de meldkamers ingeschakeld, omdat met name de ambulancediensten vragen hadden gesteld over het gebruik van het persalarm. Ambulancemedewerkers zijn gehouden aan het medisch beroepsgeheim.

NVJ: maakt werk voor journalisten veel lastiger

Journalistenvakbond NVJ is verbijsterd. Het einde van het persalarm maakt het werk voor journalisten veel lastiger en in sommige gevallen bijna onmogelijk, zegt Paul Teixeira van de NVJ in het NOS Radio 1 Journaal. "Het heeft ook economische impact, natuurlijk. Er zijn redelijk veel freelance fotojournalisten en cameracrews die in minder of meerdere mate afhankelijk zijn van werk op basis van incidenten."

Ook het publiek gaat de gevolgen merken, zegt Teixeira. "Als wij als journalisten dingen niet weten, domweg omdat er geen melding van wordt gemaakt, dan kunnen we er ook niet over berichten. Je kunt afdoen: dan maar niet berichten over een ongeluk. Maar stel dat er een vliegtuig ergens crasht of dat er een bekend iemand wordt mishandeld, dan weten we dat niet."

Teixeira zegt dat er gesproken is met het ministerie, maar nog niet met de minister. Hij wil graag met haar in gesprek. Een directe oplossing ziet hij nog niet. De juristen van de NVJ gaan daar onderzoek naar doen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie