Binnenland

Kabinet past vakantieregels binnen Europa aan en zet streep door festivalzomer

  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet past vakantieregels binnen Europa aan en zet streep door festivalzomer

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa per 8 augustus aan. Alle landen binnen de EU krijgen een gele of groene kleurcode, waardoor het makkelijk wordt erheen te reizen. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met de meeste andere EU-lidstaten.

Video niet beschikbaar

Vanaf morgen gaan de nieuwe kleurcodes gelden. Een land kan alleen op oranje worden gezet, als daar een gevaarlijke nieuwe variant van het virus opduikt.

Bij terugkeer naar Nederland gaan juist strengere regels gelden, om een nieuwe golf besmettingen door vakantiegangers te voorkomen. Alle reizigers van twaalf jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, hebben een coronabewijs nodig. Dat kan via een volledige vaccinatie die een geldige QR-code geeft in de CoronaCheck-app.

Test in vakantieland

Anderen moeten in hun vakantieland een PCR- of antigeentest laten doen. Pas als die negatief is, mogen ze Nederland in. De PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur.

Wie met het vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar het kabinet benadrukt dat ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen, gecontroleerd kunnen worden.

Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen.

Geen meerdaagse festivals

Het kabinet zet een streep door meerdaagse festivals in Nederland, vanwege de besmettingsrisico's. Het gaat om festivals als Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland. De festivals waren al opgeschort tot medio augustus, daarna zou het kabinet zich er opnieuw over uitspreken.

De festivalsector liet eerder weten tijdig uitsluitsel te willen over het doorgaan van de evenementen later de zomer. Die zekerheid is er nu: festivals over meerdere dagen met overnachtingen zijn tot 1 september niet toegestaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Frans parlement akkoord met vaccinatieplicht zorgmedewerkers en gezondheidspas

Frans parlement akkoord met vaccinatieplicht zorgmedewerkers en gezondheidspas

Frans parlement akkoord met vaccinatieplicht zorgmedewerkers en gezondheidspas

Ster advertentie
Ster advertentie