Binnenland

Kroonprinses Amalia binnengeleid in de Raad van State

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kroonprinses Amalia binnengeleid in de Raad van State

Kroonprinses Amalia is vandaag binnengeleid in de Raad van State. Ze is net 18 en heeft daarom vanaf nu zitting in de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering.

Het is haar eerste officiële, zij het ceremoniële, functie als volwassen kroonprinses. “De staatsrechtelijke meerderjarigheid van Amalia wordt in feite gemarkeerd”, vertelt Peter Rehwinkel in NOS Amalia 18. Hij is kenner van het staatsrecht en schrijver van het boek ‘Amalia: de plicht roept’. Volgens hem is het een bijzonder moment. “Gisteren werd ze 18 en kan ze vanaf dat moment koningin worden. Ook had ze dan al zitting bij de Raad van State. Daar wordt ze nu voor binnengeleid.”

Raad van State

In de Grondwet staat dat de ‘vermoedelijke opvolger van de Koning’ op 18-jarige leeftijd automatisch zitting heeft in de Raad. Vanaf nu kan de prinses iedere woensdagmiddag deelnemen aan de vergaderingen van de Afdeling advisering. Zo kan ze kennis opdoen over staatsrecht en wetgeving, die haar later van pas kan komen als ze eenmaal staatshoofd is. Amalia mag daarbij meedoen aan inhoudelijke discussies, maar ze is geen lid en heeft geen stemrecht.

Voorbereid

Haar ouders en familie hebben haar waarschijnlijk voorbereid op dit moment. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix hebben ook dezelfde binnenleiding meegemaakt en weten er dus alles van. “Ze heeft sowieso een voorbereidend gesprek gehad met de vicevoorzitter Thom de Graaf”, legt Rehwinkel uit.

Toespraak

Rehwinkel ziet Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix terug in de speech van Amalia. Ook vindt hij dat ze een ongedwongen speech hield. Zo begon ze met een grapje en noemde haar vader ‘voorzitter’.

Tijd

Amalia zal pas na haar studie de vergaderingen van de Raad van State bij gaan wonen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet zo lang duren als haar vader. Koning Willem-Alexander woonde pas tien jaar later zijn eerste vergadering bij. “Dat zal waarschijnlijk over een jaar of vijf zijn.” Tijdens de speech halen Koning Willem-Alexander en vicevoorzitter Thom de Graaf aan dat het nu een ‘tijd van ontdekken’ is voor de jonge vrouw. “Die tijd moeten we haar ook gunnen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie