Binnenland
NOS

Vertrouwen in koningshuis stabiel, maar lager dan voor de coronacrisis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in koningshuis stabiel, maar lager dan voor de coronacrisis

Nederlanders beoordelen koning Willem-Alexander met een 6,6. Dat is vergelijkbaar met een jaar geleden. Toen kreeg de koning een 6,5. Dat blijkt uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O. Het cijfer dat de koning krijgt, ligt sinds de coronacrisis een stuk lager. In 2020 kreeg de koning nog een 7,7.

Video niet beschikbaar

Ouderen zijn positiever over de koning dan jongeren. Ouderen noemen de koning vaker betrokken, menselijk en meelevend. Jongeren zijn daar kritisch op. Volgens koningshuisverslaggever Josephine Trehy hebben jongeren sowieso minder vertrouwen in instituties. Dat zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Jongeren kijken naar het instituut als ouderwets, hebben moeite met de automatische troonsopvolging en vinden het vreemd dat de koning geen belasting betaald."

De steun voor de monarchie blijft de afgelopen jaren stabiel, maar ligt een stuk lager dan voor de coronacrisis. Volgens Trehy heeft dat een duidelijke oorzaak. "Het komt nog steeds door de fouten die zijn gemaakt tijdens de crisis. De vakantie naar Griekenland toen iedereen werd geadviseerd om niet op vakantie te gaan en het feestje van Amalia waar te veel mensen werden uitgenodigd. Dat zijn dingen die blijven hangen en die een deuk hebben opgeleverd." Volgens Trehy is het moeilijk om dat vertrouwen terug te winnen. "Dat gaat heel langzaam."

Ook de andere leden van het koningshuis kregen een cijfer. Koningin Máxima krijgt net als vorig jaar een 7,3. Daarmee scoort zij beter dan haar man. Prinses Amalia krijgt een 7,0. Veel Nederlanders hebben een positieve indruk van de prinses. Ze wordt volwassen, slim, betrokken, ambitieus, gemotiveerd en een goede opvolger genoemd. "Amalia en de andere prinsessen meer in de schijnwerpers zetten, kan goed zijn voor de populariteit van het koningshuis", zegt Trehy.

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag vandaag in Emmen. Dat bezoek is te volgen via NPO Radio 1.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie