Binnenland

'Werkgevers en bonden willen pensioenleeftijd langzamer laten stijgen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Werkgevers en bonden willen pensioenleeftijd langzamer laten stijgen'

De vakbonden en werkgevers hebben een overeenkomst gesloten over de pensioenen, schrijft De Telegraaf. Uit een uitgelekt conceptakkoord, dat het dagblad in handen heeft, zou blijken dat de polder wil dat de stijging van de AOW-leeftijd flink wordt afgeremd.

De AOW-leeftijd stijgt in de huidige kabinetsplannen in 2021 naar 67 jaar. De werkgevers en werknemers willen dat dat pas vier jaar later gebeurt, schrijft de krant. Ze noemen het huidige tempo van de leeftijdsverhoging "menselijk en maatschappelijk onhoudbaar".

De bonden en werkgeversorganisaties zouden verder willen dat het makkelijker wordt om vervroegd uit te treden. "Er zijn meer mogelijkheden nodig voor de huidige generatie oudere werknemers om eerder te stoppen met werken als het niet langer gaat", staat volgens De Telegraaf in het conceptakkoord. Zzp'ers moeten volgens de overeenkomst ook onder het verplichte pensioen vallen.

"Dit is nog niet definitief. Bij werkgevers en FNV hoor ik hele grote voorzichtigheid", zegt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Er circuleren zoveel stukken dat werkgevers en FNV niet kunnen zeggen dat dit de status heeft van een bijna-akkoord."

Het besluit moet een tegenvaller zijn voor het kabinet. Het persoonlijke pensioen was een van de punten in het regeerakkoord.

Ster advertentie
Ster advertentie