Binnenland
BNNVARA

Actiever klimaatbeleid wordt mogelijk met klimaat in Grondwet

foto: Barbara Oomenfoto: Barbara Oomen
  1. Nieuwschevron right
  2. Actiever klimaatbeleid wordt mogelijk met klimaat in Grondwet

Wanneer duurzaamheid opgenomen wordt in de Grondwet kan er een effectiever klimaatbeleid gevoerd worden. Dat zegt Barbara Oomen, jurist en kandidaat-Kamerlid van de PvdA in Vroege Vogels. "Elk verdrag, elke wet of afspraak wordt hiermee afdwingbaar getoetst."

Al eerder riep de Schotse advocaat Polly Higgins het begrip ecocide in het leven: de grootschalige vernietiging en beschadiging van ecosystemen - op de agenda als misdaad tegen de wereldvrede. Zij is ook het brein achter het Europees Burger Initiatief om Ecocide als misdaad strafbaar te stellen in Europa. Volgens Oomen heeft het strafrecht beperkingen als het gaat om duurzaamheid, omdat het hierbij alleen om strafbare feiten kan gaan.

Urgenda en MOB

Steeds meer mensen weten de weg naar de rechter te vinden om een overheid te dwingen tot een duurzamer beleid. Baanbrekend was de zaak die Urgenda aanspande tegen de overheid. Deze klimaatzaak was de eerste rechtszaak in Europa waarbij een NGO de overheid voor de rechtbank aansprak op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering en stelde dat de overheid een zorgplicht heeft. Zoals bekend is de eis van Urgenda gehonoreerd.

En Johan Vollenbroek, voorzitter van een kleine milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB), stapte vorig jaar met succes naar het Europese Hof om te protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid. Duizenden bouw- en infrastructuurprojecten, waaronder de uitbreiding van vliegveld Lelystad, moeten nu worden stilgelegd of afgeblazen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie