Binnenland
BNNVARA

Internationale klimaattop in Nederland: hoe maken we ons weerbaar tegen gevolgen klimaatverandering?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale klimaattop in Nederland: hoe maken we ons weerbaar tegen gevolgen klimaatverandering?

Hoe gaan we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering? En: wie gaat dat betalen? Deze vragen staan centraal op de grote internationale (online) klimaattop die Nederland organiseert. Patrick Verkooijen, hoogleraar klimaatadaptatie en directeur van het Global Center on Adaptation, dat betrokken is bij de top, vertelt in Vroege Vogels wat we vanaf maandag van de top kunnen verwachten.

Video niet beschikbaar

De wereld aanpassen aan klimaatverandering is minstens even duur als het verminderen van broeikasgassen. Volgens het Global Center on Adaptation moet er misschien wel zo'n 300 miljard dollar voor uitgetrokken worden. Dat is een veelvoud van wat er nu beschikbaar is aan middelen, staat in een rapport van het Global Center on Adaptation.

Volgens het rapport is klimaatverandering een nog grotere bedreiging dan de huidige corona-crisis. Oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is betrokken bij het Global Center. Hij trekt ook een vergelijking met corona: "Er is geen vaccin om het klimaatprobleem op te lossen."

Klimaatbestendige steden en landbouw weerbaar tegen droogte

Het klimaatbestendig maken van steden, de landbouw weerbaar maken tegen droogte en verzilting en hoe de natuur ingezet kan worden om de kust te beschermen tegen de tijgende zeespiegel: het zijn allemaal onderwerpen die maandag aan bod komen op de klimaattop. Een stad die al jaren bezig is om zichzelf weerbaar te maken tegen klimaatverandering is Rotterdam.

In 2013 lanceerde de gemeente Rotterdam een zogeheten adaptatiestrategie. En sindsdien heeft de stad er regentuinen, waterpleinen, groene daken en gevels maar ook onzichtbare ondergrondse wateropvang, bijgekregen. Daarnaast heeft ons land met zijn Deltawerken en projecten als Ruimte voor de Rivier een geschiedenis waarin de strijd wordt aangegaan tegen het wassende water. Daarom is het geen toeval dat de online klimaattop in Nederland wordt gehouden.

Bovendien is Nederlandse expertise ook belangrijk voor projecten in het buitenland. Twee jaar geleden is bijvoorbeeld Bangladesh met de hulp van Nederland aan de slag gegaan met een deltaplan om het laagliggende land robuuster te maken tegen klimaatverandering.

Economie van de toekomst

De economie van de toekomst moet gericht zijn op het voorkomen van een klimaatcrisis. Deze oproep doen vijf Nobelprijswinnaars vrijdag in een manifest, dat is ondertekend door drieduizend wetenschappers uit meer dan honderd landen. Volgens het stuk kunnen de kosten van natuurrampen door klimaatverandering in 2040 al zijn opgelopen tot tientallen biljoenen euro's.

Eerste top over aanpassen aan gevolgen van wereldwijde opwarming

Na tientallen klimaattoppen over het bestrijden van broeikasgassen is dit de eerste grote top die gaat over de aanpassing aan de gevolgen van de wereldwijde opwarming. Wereldleiders als bondskanselier Angela Merkel en VN-baas António Guterres zullen bij de top aanwezig zijn. De top (CAS 2021) wordt mede georganiseerd door het Global Center on Adaptation. Dat is een internationale organisatie, die als doel heeft om klimaatadaptatie in de wereld te versnellen.

Klimaattop adapatie

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie