Binnenland
KRO-NCRV

Flink hoge kosten voor rijvaardigheidstest 75-plussers: 'Gevoel van discriminatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flink hoge kosten voor rijvaardigheidstest 75-plussers: 'Gevoel van discriminatie'

Wanneer een oudere automobilist een fout begaat in het verkeer kan het zo zijn dat de politie hen verplicht een rij-test te doen bij het CBR. 75-plussers draaien zelf op voor de kosten, wat hoog kan uitvallen. "Dat er een gevoel van discriminatie is, snap ik", zegt Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, bij Spraakmakers.

Stand.nl: De extra kosten van de rijvaardigheidstest voor 75-plussers moet worden vergoed

De opleggingskosten voor de rijvaardigheidstest zijn 470 euro, de uitvoeringskosten 810 euro. Bovendien zou het kunnen dat je doorgestuurd wordt naar bijvoorbeeld een neuroloog. De kosten kunnen dus flink oplopen. "Ik snap dat dat een hoop geld is", zegt Pechtold. "Door de vergrijzing is het steeds pregnanter. Hoe gaan we met senioren om in het verkeer?"

Maatschappelijk vraagstuk

Volgens Pechtold is daarom een "maatschappelijk vraagstuk" geworden en een "vraag voor de toekomst" binnen de politiek. In de afgelopen 10 jaar is het aantal senioren verdubbeld en opgelopen naar een miljoen. "Dat brengt dit soort vraagstukken met zich mee", aldus Pechtold. Ouderen vrezen vooral hun rijbewijs in te moeten leveren wanneer ze niet door de test komen.

"Als ouderen echt in de gaten worden gehouden door de politie, is dat kwalijk", vindt Alex van Scherpenzeel van de ouderenbond ANBO-PCOB. De rijgeschiktheid van automobilisten moet voor alle weggebruikers in de gaten gehouden worden, vindt Van Scherpenzeel. "Alle generaties verkeersdeelnemers moeten zich gedragen in het verkeer." Daar sluit verkeersdeskundige Stefan Westerman zich bij aan: "Het valt best tegen wat de algemene verkeersgebruiker weet van de verkeersregel."

Oneerlijk

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt het tijd dat de test wordt "geüpdatet" en "uitgebreid", bijvoorbeeld door een gesprek met een deskundige eraan toe te voegen. Luisteraar Mariette Praal vindt het "oneerlijk" hoe het CBR met ouderen omgaat. "Het is schandalig", aldus Praal. "Het CBR is zo vervelend tegen oudjes dat er tig rijden met een verlopen rijbewijs."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie