Binnenland
AVROTROS

Verlengde lockdown komt er mogelijk aan: 'Wij kunnen echt niet langer dicht blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verlengde lockdown komt er mogelijk aan: 'Wij kunnen echt niet langer dicht blijven'

Premier Rutte had gisteravond weinig hoopvolle woorden voor ons. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog, dus de kans is klein dat we vanaf 19 januari meer vrijheid krijgen. En ondertussen worstelen ouders en scholen met de steeds drukker wordende noodopvang. Hoe lang houden we dit nog vol?

Tijdens de tweede lockdown maken twee keer zoveel kinderen gebruik van de noodopvang op hun scholen. Schooldirecteuren maken zich grote zorgen over de extra werkdruk op leerkrachten.

'Wij kunnen niet bepalen wie kwetsbaarder is'

Ronald Kamerman is directeur van de Mackayschool in Meppel, een school met speciaal onderwijs voor leerlingen met een verstandelijke beperking. Ook hij staat voor een moeilijke beslissing.

Zijn hebben op dit moment vijfentwintig procent aan noodopvang en groeien nog iedere dag. Vanochtend hebben zij geïnventariseerd wat er nog aan extra groepen bij zal komen en dat leidt hoogstwaarschijnlijk volgende week tot een uitbreiding van drie groepen.

Kamerman: "Wij willen vanaf 18 januari volledig open. Wij moeten nu bepalen waarom het ene kind met down wel kwetsbaar is en het andere niet. Wij zijn speciaal onderwijs en alle kinderen zijn kwetsbaar."

Om te voorkomen dat een klas alsnog naar huis moet worden gestuurd, bouwen zij op voorhand alvast een kleine marge in. "Het zou mooi zijn als we drie of vier dagen volledig open kunnen. Dan kunnen we structuur bieden en hebben we nog mensen achter de hand die bij kunnen springen, zodat we kunnen die continuïteit bieden."

Kinderopvang loopt ook op hun tenen

De scholen zijn niet de enige sector die hard wordt geraakt door een verlengde lockdown. Er liggen zelfs nog scherpere maatregelen op de loer waarbij het kabinet denkt aan het sluiten van hotels voor recreatieve overnachtingen en het sluiten van meer winkels. Dat brengt grote gevolgen met zich mee voor verschillende sectoren.

Ook in de kinderopvang wordt het steeds drukker. Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK): "Ouders zijn het zat, werkgevers zetten er deze keer meer druk op en thuis lesgeven en werken is moeilijk met elkaar te combineren."

Ouders moeten deze tweede lockdown het geld gewoon doorbetalen, dus vinden ook dat zij het recht hebben om hun kind naar de opvang te brengen.

'Testbeleid kan anders'

Bij de ene opvang is één ouder met een cruciaal beroep voldoende, bij de andere opvang moeten beide ouders een cruciaal beroep hebben. De discussie blijft überhaupt wie een cruciaal beroep uitoefent. "Het wordt tijd om daar duidelijkheid in te bieden", zegt Jellesma. "Er moet een duidelijk beleid zijn waar iedereen zich ook aan houdt."

Toch zit het grootste probleem hem niet in het feit dat meer ouders hun kind naar de opvang brengen. "Dat is na negen maanden op je tenen lopen volkomen logisch", zegt Jellesma. "Het probleem zit hem in de beschikbaarheid van het personeel en in de tijd die het kost om personeel te laten testen."

Een goede oplossing is volgens Jellesma dat zijn personeel gebruik kan maken van sneltesten. "Slechts twaalf procent van de testen is positief. Daarna mag de medewerker weer direct aan het werk. Als we dat binnen twee uur zouden weten in plaats van 24 uur, dan scheelt dat heel veel."

'Alle winkels die open zijn, zijn essentieel'

Op dit moment zijn alleen de essentiële winkels open: supermarkten, drogisterijen en slijterijen bijvoorbeeld. Volgens Haagse bronnen moeten er meer mogelijk meer winkels sluiten. Het etiket essentieel wordt wellicht aangescherpt.

Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel, vindt het niet vreemd dat de lockdown wordt verlengd. Dat had hij wel verwacht. Wel is hij verbaasd over het mogelijk sluiten van nog meer winkels.

"We weten helaas nog niet wat er onder de 'niet-essentiële' winkels gaat vallen. Wij zeggen: hou op met het sluiten van winkels en het aanrichten van de economische schade. Ik zie het nu er totaal niet van in. Er zijn maar een paar winkels open en die zijn echt essentieel."

'Click and collect is de oplossing'

Peters is voor het mondjesmaat toestaan van 'click and collect'. "Postbezorgers werken zich een slag in de rondte voor zes dagen lang in de week, tien uur per dag. Laat mensen online bestellen en het op een afgesproken tijd ophalen in de winkel."

Daarmee ontlast je een hele hoop volgens Peters. "Zo leer je de consument alleen voor een doel de deur uit te gaan en niet lukraak te winkelen. Als dit zo doorgaat en de deuren gaan weer open, rent iedereen naar de winkel en daar wordt niemand vrolijk van."

Verlengde lockdown komt er mogelijk aan: 'Wij kunnen echt niet langer dicht blijven'

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie