Binnenland
BNNVARA

Oplossing om klimaatverandering tegen te gaan is al voor handen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossing om klimaatverandering tegen te gaan is al voor handen

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad is nog mogelijk, de oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan, zijn beschikbaar en de natuur zal daar een essentiële rol in moeten spelen. Dat is de boodschap van Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw, het boek van Tim van Hattum van Wageningen University and Research. Over de oplossingen vertelt hij in Vroege Vogels.

De beschikbare oplossingen bundelde Tim in zeven thema's of zogenaamde routes. Denk aan het creëren van een circulaire economie, het duurzaam beheren van water en het vergroenen van steden. Elke route geeft de oplossingen weer en laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat we deze routes al zijn ingeslagen. Volgens Tim is het alleen maar nodig een extra tandje bij te zetten.

Balans met natuur

Terugkerend thema is het weer in balans komen met de natuur. Het beschermen van natuur en tegengaan van klimaatverandering gaan hand in hand, aldus Tim. Bekend voorbeeld is het planten van bossen, waarbij veel koolstof opgeslagen wordt.

Daarnaast levert natuur ons andere diensten als het zuiveren van lucht en water, het bestuiven van planten en het tegengaan van erosie. De rol van technische oplossingen is groot volgens Tim, maar op zichzelf niet voldoende.

Van welvaart naar welzijn

Een opvallende route is het verleggen van onze focus van welvaart naar welzijn. Hierbij zouden onze gezondheid, geluk en welzijn belangrijke pijlers moeten worden binnen economische ontwikkeling. "Meer tijd, minder spullen, meer zingeving en een sterkere relatie met de natuur dragen bij aan ons welzijn en dat van onze planeet", schrijft Tim.

Actie, actie, actie

Tim is positief gestemd over de toekomst; het tij is nog te keren. Nederland kan daarbij het ultieme gidsland zijn. We hebben als laaggelegen land direct te maken met zeespiegelstijging én bij ons is de kennis en het geld aanwezig. Zaak is nu dat we harde actie ondernemen. "We moeten alles op alles zetten op de opwarming te beperken tot 1,5 graad, maar als dat niet lukt moeten we alles doen om dit te beperken tot 1,6 graad", aldus Tim.

Only Planet: oplossing klimaat is al voor handen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie