Binnenland
BNNVARA

Zeegras wordt door haaien beschermd

foto: Peter de Maartfoto: Peter de Maart
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeegras wordt door haaien beschermd

Zeegrasvelden staan onder druk. Niet alleen door menselijke activiteiten zoals toerisme en visserij, maar ook doordat zeeschildpadden de grassen kort grazen. Op plekken waar de tijgerhaai, die op volwassen zeeschildpadden jaagt, niet voorkomt, wordt het zeegras wel erg kort. Waarom deze grassen zo belangrijk zijn, en hoe er voor een zo groot mogelijke diversiteit kan worden gezorgd, dat vertelt onderzoeker Fee Smulders in Vroege Vogels.

Velden met zeegras zijn essentiële zee-ecosystemen. Ze beschermen de kust, slaan veel koolstof op en zijn belangrijke kraamkamers voor veel dieren. Haaien blijken belangrijke spelers in het behoud en de bescherming van deze velden. Fee Smulders, promovendus van de Wageningen Universiteit, deed er in het Caribische gebied onderzoek naar.

Zeegrassen

Zeegras is geen grassensoort, maar een groep van zo'n 60 soorten die niet per se nauw verwant zijn, maar oppervlakkig op elkaar lijken. Zeegras kan grote velden vormen in zout en brak water. Deze velden zijn in vergelijking tot koraalriffen vrij onbekende ecosystemen.

Toch zijn ze ontzettend belangrijk. Zeegrasvelden slaan grote hoeveelheden koolstof op, beschermen de kust door golfslag te dempen én zijn belangrijke opgroeigebieden voor bijvoorbeeld jonge vissen. Ook wordt zeegras gegeten door een legio aan dieren; van zeekoeien en zeeschildpadden tot vissen.

Tijgerhaai vermindert druk op zeegras

Zeegrasvelden staan onder druk. Door menselijke activiteiten als toerisme en visserij, maar ook door de toegenomen populatie zeeschildpadden. Rondom Bonaire grazen de zeeschildpadden het zeegras zo kort dat de zeegrasvelden degraderen. In de Bahama's, waar een vergelijkbare hoeveelheid zeeschildpadden voorkomt, doet het zeegras het veel beter.

Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de aanwezigheid van de tijgerhaai. Dit is één van de weinige haaiensoorten die jaagt op volwassen zeeschildpadden. De tijgerhaai komt wel voor op de Bahama’s, maar is door menselijk toedoen verdwenen rondom Bonaire. Deze haai zorgt er waarschijnlijk voor dat de schildpadden voorzichtiger worden, en minder zeegras eten.

Positieve effecten

Fee vond dat op kleinere schaal haaien ook een positief effect hebben op zeegrasvelden. In de aanwezigheid van haaien verblijven de zeeschildpadden liever op plekken waar ze zich kunnen verstoppen. Op deze plekken wordt daardoor meer gegraasd dan op plekken die meer open zijn. Dit zorgt voor een mozaïek van meer en minder begraasde gebieden, en dus voor meer structuur. Meer structuur zorgt ervoor dat meer dieren en planten hun eigen plek kunnen vinden in het ecosysteem en dat betekent dus een hogere biodiversiteit.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie