Binnenland
NOS

'Vrouwen hebben genoeg aan veel lagere dosering medicijn tegen hartfalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen hebben genoeg aan veel lagere dosering medicijn tegen hartfalen'

De hoeveelheid medicijnen die een patiënt met hartfalen moet krijgen, is afgestemd op mannen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het UMCG dat vandaag is verschenen in The Lancet. Vrouwen hebben ongeveer de helft minder nodig dan mannen, vertelt onderzoekster Bernadet Santema in het NOS Radio 1 Journaal.

Bernadet Santema vertelt over het onderzoek

In het onderzoek is gekeken naar de invloed van sekseverschillen bij het gebruik van medicijnen tegen hartfalen. De richtlijnen zijn gebaseerd op grote onderzoeken, waaraan in overgrote meerderheid witte mannen hebben meegedaan. Maar de stofwisseling van vrouwen werkt anders en ze zijn doorgaans kleiner en lichter.

De onderzoekers hebben gekeken naar de doseringen van de standaardmedicijnen bij hartfalen, bètablokkers en zogeheten ACE-remmers. Dat hebben ze gedaan in twee grote patiëntengroepen, 2500 Europese patiënten en 4000 Aziatische.

Ondanks etnische verschillen en verschillen in leeftijd, gewicht, lengte en body mass index tussen beide patiëntengroepen, bleken Europese én Aziatische vrouwen genoeg te hebben aan een dosering medicijnen tegen hartfalen die ongeveer de helft is van die in de richtlijnen.

Alleen maar meer bijwerkingen

De twee patiëntengroepen zijn in het verleden opgezet voor onderzoek naar medicijngebruik bij hartfalen. De internationale onderzoeksgroep onder leiding van het UMCG heeft de resultaten van beide studies geanalyseerd op sekseverschillen.

"Daarbij bleek dat vrouwen geen extra voordeel hebben als de dosering van de medicijnen tegen hartfalen hoger wordt dan 50 procent van de streefdosering voorgeschreven door de richtlijnen", vertelt Bernadet Santema, de hoofdauteur van de studie in The Lancet. "Integendeel, ze krijgen alleen maar meer bijwerkingen."

Santema zegt dat er onder artsen langzamerhand wel meer bekendheid is met de rol van sekseverschillen bij de behandeling van allerlei aandoeningen, maar dat er nog veel veranderen moet. "Van oudsher nemen aan trials waarin medicijnen worden getest 75 tot 80 mannen deel. Daar zie ik nog niet veel in veranderen. Bij ons hier in het UMCG doen we ook veel trials op cardiologiegebied en hier zien we hetzelfde."

Ster advertentie
Ster advertentie