Gezondheid
KRO-NCRV

'Negentig procent van de kans op een hartinfarct heb je zelf in de hand'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Negentig procent van de kans op een hartinfarct heb je zelf in de hand'

Wereld Hartdag: een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor hart- en vaatziekten. En die aandacht is volgens cardioloog Leonard Hofstra hard nodig, aangezien er nog veel onwetendheid over is. "Negentig procent van de kans op een hartinfarct heb je zelf in de hand", vertelt hij bij Spraakmakers.

Wereld Hartdag - de 'vergeten' groep

'Het idee dat ik dood ging'

Bert Overbeek is ervaringsdeskundige, hij kreeg last van hartritmestoornissen en schreef er een boek over: De ritmes van het hart. Hij weet nog goed wanneer hij het voor het eerst voelde: "Ik was bezig met werken en kreeg ineens een ritmestoornis", vertelt Overbeek. "Dan weet je totaal niet wat het is. Je hartslag gaat van 220 naar veertig, het gaat alle kanten op. Het geeft een benauwd gevoel, je kent het niet en ik was daardoor helemaal van slag. Ik had het idee dat ik dood ging."

Van drie tot zeventien uur

Vanaf dat moment beheerste de ritmestoornissen zijn leven, hij gaf coaching lessen en kon tijdens een ritmestoornis niet voor een groep staan. Dat was lastig aangezien de hartritmestoornissen soms heel lang duurden: "De kortste duurde drie uur, de langste zeventien uur."

Quote

Elk moment verwacht je dat je lichaam opgeeft, dat je stikt

Auteur Bert Overbeek

'Klein in een groot universum'

Overbeek beschrijft die momenten in zijn boek, waarbij hij niet over zichzelf heeft maar het boek ophangt aan een fictief persoon: "Steeds weer als hij een ritmestoornis heeft, denkt hij dat hij elk moment zou kunnen sterven. Dat zijn de momenten dat je je als mens klein voelt in een groot universum. Elk moment verwacht je dat je lichaam opgeeft, dat je stikt."

Bad luck?

Cardioloog Leonard Hofstra ziet de gevolgen van onder meer hart- en vaatziekten dagelijks voorbij komen. Hij ziet dat vele mensen denken dat je er niks aan kunt doen. Maar dat ligt volgens de cardioloog anders: "Negentig procent van de kans op een hartinfarct heb je zelf in de hand", legt hij uit. "Het hangt af van een ongezonde leefstijl. Weinig bewegen, slecht eten, alcohol, roken, stress, te weinig groente en fruit; het bepaalt negentig procent van de kans op een hartinfarct."

Het is volgens Hofstra vaak dan ook geen speling van het lot: "We zijn geneigd te denken: 'bad luck'. Maar dat is het dus niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie