Binnenland
BNNVARA

Artsen luiden noodklok vanwege gezondheidsproblemen omwonenden van windturbines

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen luiden noodklok vanwege gezondheidsproblemen omwonenden van windturbines

Mensen die in de buurt van windturbines wonen, ervaren vaak overlast. Het kan zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, die variëren van slapeloosheid tot suïcidale neigingen. Nu doet een groeiende groep artsen een oproep voor strengere regels voor windturbines. Natasja Gibbs praat in De Nieuws BV met huisarts Anneke Bodde uit Denekamp.

Artsen luiden noodklok vanwege gezondheidsproblemen omwonenden van windturbines

In Denekamp zijn plannen om drie tot zeven windturbines van 240 meter hoog te plaatsen. "De grens die nu opgezocht wordt is 47 decibel en dat is een fors geluid wat je continu hoort in een omgeving waar nu vrijwel geen geluid is." Bodde vreest voor gezondheidsproblemen en wil daarom de bouw van de turbines voorkomen. Ze geven namelijk een brommend en zoemend geluid en trillingen via de grond af. "Door het prikkelen van je evenwichtsorgaan, wat je lichaam doet door het horen en voelen van het geluid, breng je je lichaam constant een beetje uit balans en daarmee kun je het gevoel van zeeziekte veroorzaken", zegt de huisarts.

Hoger risico op hart- en vaatziekten

Er is niet bewezen dat dit specifieke geluid het risico verhoogt op hart- en vaatziekten, wel is bekend dat als je constant wordt blootgesteld aan 'geluid', dit het risico wel kan verhogen: "Als jij dat geluid constant hoort, is jouw lichaam constant in de actie-modus en dan kan het meer stresshormonen aanmaken. Die stresshormonen kunnen voor een hogere bloeddruk zorgen en daarna mogelijk hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast lijken de trillingen ook echt celschade te geven."

Vanuit de overheid zijn er momenteel al wel conceptregels over de afstand van windturbines tot huizen, maar liggen nog niet vast. Bodde zegt hierover: "De afstanden in de conceptregels zijn nog steeds veel te dicht bij de bewoonde wereld. Met name omdat de windturbines groter worden. Zo worden ook de trillingen en geluiden harder en die reiken verder."

Voorzorgsbeginsel

Bodde wil dat bij het gebrek aan onderzoek, wat er nu is, dat de overheid en de provincies het voorzorgsbeginsel gaan hanteren: "Als er wetenschappelijke onzekerheid is bij nieuwe producten, kies je voor de weerstand die de minste gezondheidsschade geeft. Dan kies je dus voor de veilige weg. Hiermee haal je een heel stuk risico weg op gezondheidsschade." In dit geval zouden windturbines dus minder hoog mogen zijn, of alleen op verdere afstand van huizen geplaatst mogen worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie