Binnenland
AVROTROS

Zelfs je IKEA-interieur kan je binnenkort bij elkaar huren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs je IKEA-interieur kan je binnenkort bij elkaar huren

De Zweedse meubelgigant IKEA begint in Zwitserland een nieuwe proef met het verhuren van meubels. Je hoeft je boekenkast of bureau niet meer aan te schaffen, maar je kan deze gewoon leasen. Een nieuw voorbeeld van de deeleconomie. Harmen van Sprang werkt aan het stimuleren daarvan en vertelt er als De Optimist over in Radio EenVandaag.

Harmen van Sprang is mede-oprichter van ShareNL, een platform dat de deeleconomie wil stimuleren. Zijn interesse in het delen begon klein. "In 2010 deed ik een huizenruil. Dat beviel eigenlijk zo goed, dat ik ging kijken naar het thema: wat houdt dat nou in? 5 tot 6 jaar geleden zag ik de kans om daar verder mee te gaan." Door de jaren heen zag hij het delen aan populariteit winnen. "Zelf rijd ik nu in een auto zonder dat ik deze nog bezit en verhuur ik deze via een autodeelplatform als ik hem niet gebruik." Andere voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld streamen op Netflix, of je huis delen met Airbnb.

De kraamkamer

Van Sprang keek bij IKEA binnen; het bedrijf heeft een speciaal innovatielab in Kopenhagen. "In deze kraamkamer wordt uitgedacht hoe we in de toekomst wonen, werken en spelen." De test met het verhuren van meubels biedt het bedrijf veel mogelijkheden, denkt Van Sprang. "Het is altijd goed om een idee eerst te testen en dat is precies wat IKEA nu gaat doen. Het is een goede kans om en een nieuw business model te vinden, en daarnaast bezig te zijn met duurzaamheid."

Het begrip 'shared living' wordt steeds belangrijker voor bedrijven als IKEA. "Vooral in steden gaan we kleiner wonen en delen we steeds meer. Mensen hebben geen studeerkamer meer, maar een 'co-working space' en geen eigen gereedschap maar een 'tool library'." Zo is dus niets meer van jou alleen, maar zijn spullen wel beschikbaar als je ze wilt gebruiken.

Veel voordelen

Van Sprang wijst op de vele voordelen daarvan. "Je bent weloverwogen met je consumptie bezig, er komt minder productie en transport van producten, duurzamere materialen kunnen merendeels gerecycled worden en er is ook nog eens meer gemak: producten zijn diensten geworden."

Het zorgt er ook voor dat mensen beter met elkaar omgaan. "We zijn meer in verbinding met elkaar en beseffen dat we samen veel meer hebben dan alleen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie