Binnenland
NOS

Ben Bruinsma redt kliffenflora op de Afsluitdijk: 'hele zolder lag vol met zaden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben Bruinsma redt kliffenflora op de Afsluitdijk: 'hele zolder lag vol met zaden'

De Afsluitdijk wordt grondig gerenoveerd en verhoogd. Vrijwilliger Ben Bruinsma verzamelt zaadjes van zeldzame planten zodat die na de verbouwing terug kunnen groeien. ''Ik vind het een hele mooie begroeiing. Het gaat anders over de kop,'' zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Met een vergunning op zak kon Florist en vrijwilliger Bruinsma beginnen met het verzamelen van zaadjes. In het assortiment onder andere zeekool en de wilde kool. Hij doet dat om de zeldzame soorten te redden.

De zeekool, een grote witte bol die groeit tegen de stenen van de Afsluitdijk, staat op de Rode Lijst en zou door de renovatie bij de Afsluitdijk kunnen verdwijnen. ''Als je bij het monument over het hekje kijkt kan je ze zien,'' geeft de vrijwilliger prijs.

De natuurliefhebber heeft inmiddels zoveel zaadjes verzameld dat het bij hem thuis op de zolder niet meer past. En ook bij zijn ouders ligt het vol. ''Het ging zo hard,'' herinnert Bruinsma zich. Leeuwarden biedt gelukkig soelaas met een 'zaadzolder' waar ook ander zaad ligt opgeslagen.

Het ging bijna verkeerd

Joop Schaminee, hoogleraar vegetatie ecologie en voorzitter van Het Levend Archief is blij met Bruinsma als vrijwilliger. "Het lijkt te gaan lukken de planten te redden,'' zegt hij bemoedigend.

Al was daar ook van zijn kant inzet voor nodig. ''Aanvankelijk wilden men renoveren met grote stenen. Maar we hebben stenen nodig met gaten en spleten voor het zaaien en nieuwe kliffenflora.’’

Gelukkig kon de hoogleraar voorkomen dat die blokken er zouden komen. De nieuwe blokken zullen op dezelfde manier functioneren als de oude. Met gaten en spleten voor de zaadjes die Bruinsma heeft verzameld.

Liever luisteren?

Afsluitdijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie