Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Acteur zet eigen ontvoering in scène

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Acteur zet eigen ontvoering in scène

Er was geen fatsoenlijke discussie meer mogelijk, herinneren betrokkenen van toen zich. De vraag of het toneelstuk Het vuil, de stad en de dood opgevoerd kon worden in Nederland, ontaardde in een rel van jewelste.

De jonge regisseur Johan Doesburg wilde het stuk van Rainer Werner Fassbinder in 1987 voor het eerst op de Nederlandse planken brengen, maar daar was de Joodse gemeenschap fel tegen. Veel Joden vonden het stuk antisemitisch.

Acteur Jules Croiset voelde zich diep beledigd door het voornemen om het stuk op te voeren. Hij verstopt zich in België. Later meldt hij zich bij de politie met het verhaal dat hij ontvoerd is door Nederlandse fascisten.

Hij verklaarde in de buurt van Charleroi in een rioolbuis te zijn gestopt. De ontvoering maakte veel los in Nederland. De politie zond opsporingsberichten uit op televisie. Na een aantal uren verhoor op het politiebureau gaf Croiset toe dat hij de ontvoering had verzonnen.

"Ik had mij toen nooit zo moeten laten meeslepen", zei Croiset jaren later tegen de Volkskrant. "Ik zat toen op een kruispunt in mijn leven met allerlei twijfels over mijn carrière, persoonlijke toestanden, de oorlog. Er was van alles aan de hand."

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Op 5 januari 1988 blijkt dat Jules Croiset zijn ontvoering heeft verzonnen.

Ster advertentie
Ster advertentie