Binnenland
KRO-NCRV

Pechtold (CBR) roept rijscholen op: laat leerlingen niet te snel rijexamen doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold (CBR) roept rijscholen op: laat leerlingen niet te snel rijexamen doen

Achterstanden met rijexamens lopen verder op doordat rijscholen mensen te snel op examen sturen. Dat zegt de directeur van het CBR Alexander Pechtold bij Spraakmakers. "Rijscholen verdienen nu flink aan het examen in plaats van aan goed onderwijs."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) heeft een achterstand van 700.000 examens, praktijk en theorie. De achterstand is verder opgelopen doordat examens wegens het coronavirus niet door konden gaan. "Als we geen maatregelen treffen, hebben we nog jaren wachttijden van misschien wel tien tot twintig weken."

Een groot probleem is dat rijscholen hun leerlingen te snel op examen sturen, zegt Pechtold. "We proberen rijscholen zover te krijgen dat ze leerlingen pas sturen als ze écht examengereed zijn. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 50 procent. Dat is bedroevend laag."

Verdienen aan examens

Die discussie werd voor corona ook al gevoerd, zegt Pechtold. "Emile Roemer heeft daar een rapport over geschreven. Wij maken overuren en we vragen rijscholen hier beter mee om te gaan." Rijscholen verdienen nu flink aan het examen in plaats van aan goed onderwijs, zegt Pechtold.

Ook consumenten kunnen iets doen, stelt de oud-fractievoorzitter van D66. "Veel mensen zoeken de goedkoopste optie. Maar kijk even verder. Investeren in een goede rijopleiding, daar heb je je hele leven iets aan en het is goed voor de verkeersveiligheid. Laat je niet belazeren door de slechte rijscholen die er zijn."

Ook gaat het CBR honderd extra examinatoren werven. "Maar ook dat is niet zomaar gebeurd. Die moeten eerst opgeleid worden."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie