Binnenland
BNNVARA

Komst Islamitische basisschool in gemeente Westland wordt al jarenlang tegengehouden

  1. Nieuwschevron right
  2. Komst Islamitische basisschool in gemeente Westland wordt al jarenlang tegengehouden

De scholengroep Yunus Emre probeert al zes jaar een Islamitische basisschool te starten in de gemeente Westland. Maar een meerderheid van de gemeenteraad ziet niks in het plan. Daarom is er al jarenlang een juridische strijd gaande. "Als we hier alleen openbaar onderwijs of één soort onderwijs hadden gehad, dan had ik het nog begrepen", zegt Ali Ahrouch, directeur van scholengemeenschap Yunus Emre, in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

"Islamitisch onderwijs hebben we al ruim 30 jaar in Nederland", vertelt Ali Ahrouch, directeur van scholengemeenschap Yunus Emre die in Den Haag al meerdere scholen telt. Uit een enquête onder ouders in het Westland bleek dat er veel animo was voor een Islamitische basisschool in de gemeente. Scholengemeenschap Yunus Emre werd ingeschakeld om te helpen, en het verzoek bij de gemeenteraad werd in 2016 uiteindelijk ingediend. Het was het begin van jaren getouwtrek tussen het Rijk en de gemeente, vertelt Ahrouch.

Artikel 23

In artikel 23 van de Nederlandse Grondwet staat dat in ons land de vrijheid van onderwijs geldt. Oftewel: iedereen mag een school oprichten. Toch blijft de Westlandse gemeenteraad elke positieve uitspraak voor de komst van een Islamitische school in de gemeente juridisch aanvechten. Ondanks bemoeienis van de Raad van State, de voormalige én de huidige minister van Onderwijs en zelfs de koning woekert de strijd dus voort. Vorige week tikte ook de provincie de gemeenteraad op de vingers: de school moet er komen.

"Je verwacht wel een bepaalde vorm van strijd, dat je iets meer moet gaan doen. Ik denk dat niemand dít had verwacht. Op een gegeven moment denk je van, wanneer houdt het op", zegt Ahrouch. "Als we hier alleen openbaar onderwijs of één soort onderwijs hadden gehad, dan had ik het nog begrepen." Christelijke schoolgemeenschappen zijn er namelijk wel in de gemeente.

Juridisch spel om Islamitische basisschool

"Natuurlijk voel je je gediscrimineerd", zegt Ahrouch. "De democratie is soms een juridisch spel met elkaar spelen. Dan speel je het spel en dan blijkt dat iemand betere argumenten heeft en dan is het spel klaar. En dan ga je verder. Op het moment dat we een aanvraag indienen en die afgewezen wordt en de Raad van State die bevestigt dat, dan ben je klaar. Maar andersom verwacht je hetzelfde." Ahrouch gooit daarom niet zomaar de handdoek in de ring en hij denkt dat de school er over vijf jaar zeker is, "maar ik hoop over vijf weken al."

Openbaar onderwijs

De LPF is één van de partijen in de gemeenteraad die zich blijft verzetten tegen de komst van de Islamitische basisschool. "We hebben altijd gezegd dat we voor openbaar onderwijs zijn, dus dat is geen Islamitische onderwijs. Samen spelen, samen opgroeien, vinden wij de beste vorm", zegt Dave van Koppen, fractievoorzitter van LPF Westland. Koppen geeft zelf les op een protestants christelijke basisschool. Maar, zegt hij, als die zouden fuseren met een openbare basisschool, "daar ben ik groot voorstander van."

Dus blijft hij zich verzetten tegen de komst van de Islamitische basisschool. Op de vraag of hij dat ook zou doen tegen de komst van een nieuwe protestants christelijke basisschool, zegt hij: "Nee, ik denk dat alles openbaar moet zijn. Ik denk dat tegenwoordig de scholen niet op basis van identiteit gevormd worden, maar vaak vanuit onderwijskundig gedachtegoed." Koppen: "Wij als partij vinden dat je niet los van elkaar moet komen te staan. Wat is het volgende, een Islamitische voetbalclub? Daar ben ik geen voorstander van."

Gemeente versus de Grondwet

Kortom: het lijkt op een strijd tussen de gemeente en de Grondwet. De voorstanders van de Islamitische school hebben het recht om de basisschool te starten, "en wij hebben het recht om als er een raadsvoorstel komt, voor of tegen te zijn", aldus Koppen.

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie