Opinie & Commentaar
BNNVARA

Lang leve de islamitische school

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Lang leve de islamitische school

Na het nieuws over het Cornelius Haga Lyceum speelt de vrijheid van onderwijs weer op. Afschaffen, klinkt het. Politiek redacteur David van der Wilde heeft daar bedenkingen bij.

Premier Rutte zou zijn kinderen er niet heen sturen, minister Slob zoekt naar manieren om de klassen leeg te houden en de Amsterdamse onderwijswethouder zegt "maximale druk" op het Cornelius Haga Lyceum te zetten. Na de brief van de NCTV is de consensus: De 'terreurschool' moet dicht. Voor anti-democratisch onderwijs is geen plek in Nederland.

Tegenwerken van de Onderwijsinspectie en anti-democratische lessen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als 's lands terreurbestrijders het zelfs nodig vinden openbaar te maken dat ze een middelbare school in het vizier hebben, dan is er iets aan de hand. Natuurlijk moet er dan worden ingegrepen. En natuurlijk reageren politici en opiniemakers als door een wesp gestoken.

Artikel 23

Toch zijn veel van die reacties een beetje makkelijk, gratuit welhaast. Zo vraagt Wilders bij het RTL-debat op hoge toon "bent u er voor islamitische scholen niet meer in Nederland horen?" Dat is net zo voorspelbaar als dat Rob Hoogland in De Telegraaf bijzonder onderwijs af wil schaffen. Of neem Eus die het hele onderwijssysteem fout vindt. Het zijn van die reacties die de pen al uit zijn voor dat er over de consequenties is nagedacht.

Misschien is het verstandig nog eens kort te kijken wat die vrijheid van onderwijs eigenlijk betekent. Artikel 23 van de grondwet is er namelijk niet alleen voor religieuze scholen. Wat daarin staat is, dat je vrij bent om je kinderen naar de school te sturen die jij denkt dat de beste is voor je kroost en dat iedere school zich aan een aantal basisregels voor goed onderwijs moet houden.

Sterker nog, die vrijheid gaat nog een stapje verder. Het betekent ook dat jij zelf een school mag beginnen. Dus als je denkt dat je slimmere lesmethodes hebt of een school met de beste leraren en modernste technieken wil beginnen, dan mag dat. Goed nieuws, lijkt me. Helemaal als je bedenkt dat je zelfs een school kunt beginnen of voor een school kunt kiezen die het best bij jouw manier van opvoeden past.

Geen gezeik, iedereen gelijk

Natuurlijk kun je zeggen; die voordelen, het kan me wat. In principe gaat alleen de overheid over onderwijs. Geen gezeik, iedereen gelijk. Als je dan de juffen te links of te rechts vindt, als je denkt dat er wel liberaal, benepen of christelijk moralistisch les wordt gegeven, dan is dat maar zo. Daar kun je dan niets meer aan doen. Sterker nog als een toekomstig kabinet zegt: in iedere klas dient en een bijbel en een koran op het bureau van de juf te staan, dan is daarmee de kous af.

Volgens mij ziet helemaal niemand die werkelijkheid als wonderland. Daarmee lijkt deze hele discussie vooral een symptoom van een grotere beweging. In Nederland lijken we ons eigen gelijk steeds vaker zwaarder te wegen dan de vrijheid van de ander. Als de VVD nadenkt over een vaccinatieplicht of wil dat de staat achter je voordeur kijkt of je wel vrij genoeg bent en het linkse trio je loonstrookje openbaar wil maken om te zien of je wel genoeg verdient, dan is van huiver maar weinig te horen.

Blijkbaar willen we steeds meer bepalen wat goed is voor de ander. Mij lijkt het juist beter om te kunnen beslissen wat goed is voor jezelf. Daarbij hoort ook anderen vrijheden gunnen, ook wanneer je daar zelf misschien van gruwt. Daarom: leve de islamitische school! Niet omdat ik er behoefte aan heb, maar iemand anders blijkbaar wel.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie