Binnenland

Nog steeds file op Nederlandse snelwegen door boerenprotest

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds file op Nederlandse snelwegen door boerenprotest

Honderden trekkers zijn vanuit verschillende delen van het land op weg naar Den Haag, waar boeren vanmiddag gaan demonstreren. De politie is op veel plaatsen aanwezig om de tocht van de landbouwvoertuigen over de snelwegen in goede banen te leiden.

Onder meer vanuit Texel, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant rijden tractoren in colonne over de snelwegen. Vannacht leidde dat op de A28 urenlang tot meer dan tien kilometer langzaam rijdend verkeer.

Mogelijk zal de tocht in de ochtendspits tot meer verkeersoverlast voor overige weggebruikers leiden, doordat de meeste tractoren niet harder dan 40 kilometer per uur kunnen. Ook is het op veel plaatsen slecht weer.

Het is behoorlijk drukker dan normaal op de Nederlandse wegen. Op de A12 van Utrecht naar Den Haag staat sta je ruim een uur vast tussen Nieuwegein en Nieuwebrug. Vlak voor het Malieveld in Den Haag is er nog eens een half uur vertraging op de A12. Op de A15 van Nijmegen naar Rotterdam is er meer dan een uur oponthoud tussen Deil en Hardinxveld-Giessendam.

Negatief

De betogers zijn boos omdat de politiek en de media volgens hen een negatief beeld over boeren verspreiden. Verder eisen ze een duidelijker landbouwbeleid op de lange termijn.

Voor vanmiddag staat een protestactie op het Malieveld gepland, maar daar kunnen lang niet alle trekkers terecht. De gemeente heeft gezegd 75 tractoren door te laten tot het Malieveld. De rest moet elders worden geparkeerd, waarna de boeren via shuttlevervoer naar het Malieveld kunnen.

De organisatoren verwachten dat 10.000 boeren bij de 'Agractie' in Den Haag zullen zijn. Minister Schouten heeft aangekondigd dat ze de demonstratie zal bijwonen. Datzelfde geldt voor enkele Kamerleden, onder wie D66'er Tjeerd de Groot. Hij zette onlangs kwaad bloed bij boeren omdat hij met het voorstel kwam om de veestapel te halveren.

Ster advertentie
Ster advertentie