Binnenland
KRO-NCRV

FNV pleit voor permanente regeling vroegpensioen: 'Anders gaan we over tot stakingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV pleit voor permanente regeling vroegpensioen: 'Anders gaan we over tot stakingen'

Mensen met zware beroepen kunnen door een speciale regeling vroegtijdig met pensioen. Maar deze regeling loopt in 2025 af: hoe moet het daarna verder? Vakbond FNV pleit voor een permanente regeling. Om dat te bereiken zijn ze bereid stakingen te organiseren, vertelt FNV-bestuurder Piet Rietman bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het vroegpensioen is onhoudbaar

'Lichamelijk wordt het minder'

Het vroegpensioen geldt dus voor mensen met zware beroepen. Denk hierbij aan werknemers in de bouw, de politie of de logistiek. Martin Kok is vrachtwagenchauffeur en merkt dat de jaren zijn gaan tellen. "Lichamelijk wordt het minder", vertelt hij. "Op jonge leeftijd had ik al last van mijn rug. Dat is nog steeds een hele gevoelige plek. Soms kan ik nauwelijks zitten."

Dat maakt het werk er voor Kok niet bepaald makkelijker op. Toch wil hij niet perse stoppen: "Ik wil dolgraag nog tien jaar door. Mijn vrouw is tien jaar jonger en wil niet al die tijd alleen thuis zitten. Maar ik maak me wel zorgen of ik de pensioenleeftijd lichamelijk haal."

Stakingen

De afgelopen jaren is de pensioenleeftijd snel gestegen. Om mensen met zware beroepen tegemoet te komen, en omdat een omscholingsregeling lastig te realiseren was, werd het vroegpensioen ingesteld. Deze geldt niet voor iedereen, het staat in je CAO. Daar wordt bepaald wat een zwaar beroep is. Het vroegpensioen is alleen niet permanent, maar een tijdelijke regeling.

"Wij hebben aan de werkgevers voorgesteld om gezamenlijk naar de overheid te stappen voor een regeling voor zware beroepen", aldus FNV-bestuurder Piet Rietman. Maar volgens Rietman wil de VNO-NCW dat niet.

"Uiteindelijk kan minister Schouten een voorzetje geven aan de Tweede Kamer voor zo’n regeling. Dus we gaan de komende week vragen dat ook te doen." Doet de minister dit niet, dan sluit Rietman niet uit dat er stakingen zullen volgen. "Als dat nodig is, gaan we dat doen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie