Binnenland
KRO-NCRV

FNV wil opnieuw om tafel over vroegpensioen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV wil opnieuw om tafel over vroegpensioen

Han Busker, voorzitter van vakbond FNV, wil een tijdelijke crisismaatregel die ervoor zorgt dat werknemers die hun baan dreigen te verliezen en tegen hun pensioen aanzitten eerder kunnen stoppen met werken. Dat zegt hij in het radioprogramma 1 op 1.

De crisismaatregel is volgens Busker nodig om ruimte te houden op de arbeidsmarkt die als gevolg van de coronacrisis onder druk staat. "Iemand van 62 jaar die dreigt te worden ontslagen omdat er geen werk meer is, moet je niet in de carrousel van het solliciteren willen stoppen." Dat moet voorkomen dat mensen met weinig perspectief op een nieuwe baan uitzichtloos hoeven te solliciteren.

Video niet beschikbaar

In het onlangs gesloten pensioenakkoord is alleen een uitzondering om eerder te stoppen met werken opgenomen voor mensen in ‘zware beroepen.’ Het is onduidelijk of het akkoord opengebroken moet worden om de door Busker voorgestelde crisismaatregel mogelijk te maken.

Zoals elk jaar presenteerde FNV gisteren, een dag voor Prinsjesdag, de looneis die het voor de komende cao-onderhandelingen op tafel gaat leggen. Deze kwam net als de afgelopen drie jaar neer op 5 procent. Busker noemt deze looneis ondanks de economische crisis als gevolg van corona realistisch. "Zeker in sectoren waar het wel goed gaat.” Naast de loonstijging wil de grootste werknemersvereniging van Nederland afspraken maken over een thuiswerkvergoeding en een herverdeling van werk.

Op 1 oktober gaat het derde steunpakket van de overheid in. Busker is blij met de voorgenomen inzet om mensen die hun baan verliezen naar nieuw werk te begeleiden. Over hoe dit er in de praktijk precies uit gaat zien wordt volgens de voorzitter nog gesproken.

FNV wil opnieuw om tafel over vroegpensioen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie