Binnenland
BNNVARA

Eerste beelden van wolvenslachtoffer te zien

foto: ARK Natuurontwikkelingfoto: ARK Natuurontwikkeling
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste beelden van wolvenslachtoffer te zien

Eén roedel wolven doodt zo'n 200 hoefdieren per jaar. En er hebben zich nu al meerdere wolven gevestigd in Nederland. Toch zien we maar zelden de kadavers van hun slachtoffers. Tot dit voorjaar, want toen was het raak. Een uitgelezen kans om eens te documenteren wat er rondom zo'n wolvenprooi gebeurt, dachten mensen van het Wolvenmeldpunt, en plaatsten er een wildcamera bij. Wat er te zien is, wordt besproken in de uitzending van Vroege Vogels.

Het is voor het eerst dat er een camera bij een wolvenprooi gezet wordt. Het Wolvenmeldpunt plaatste de camera in de hoop dat de wolf nog terugkwam voor een tweede ronde. Ook hebben ze DNA-monsters van het kadaver genomen.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=rM-xBBtLGoc&feature=emb_title" start="false"}

En terugkomen deed de wolf. Nadat een groep raven het kadaver bezocht nét nadat de camera werd geplaatst, kwam diezelfde avond de dader in beeld (later bevestigde DNA-analyse dat het wolf GW1608m betrof). Een wolf kwam met een omtrekkende beweging naderbij, waarna het dier begon te eten. Na ongeveer twintig minuten verdween deze wolf weer uit beeld. Even later kwam een vos langs, die duidelijk op de hoede was. De reden bleek duidelijk: de wolf was nog steeds in de buurt en ook nog steeds van plan om van het hert te eten. Dit schouwspel herhaalde zich een aantal keer gedurende de nacht. Binnen een week is er niets meer van over en is het edelhert weer volledig opgenomen in het ecosysteem.

Aaseters bezoeken kadaver

Maar dit betekende niet dat het edelhert al op was. Na de wolf kwamen zwijnen en vossen in beeld, overdag raven en buizerds. Gedurende een hele week was het een drukte van belang. Ook een das liet zich nog even zien, al was er toen al niet veel van het edelhert over. Dat veel dieren van de aanwezigheid van kadavers in de natuur profiteren, zal geen verrassing zijn. Ook bleek al eerder dat de komst van de wolf de dynamiek tussen aaseters kan veranderen en dat de wolf zelf ook af en toe van aas eet. Met diersoorten als vos, raaf, wild zwijn en buizerd lijkt de aasetergemeenschap die van dit dode edelhert profiteerde ook niet te verschillen van andere kadavers. Wat maakt een wolvenprooi dan toch anders in vergelijking tot bijvoorbeeld een aangereden dier?

Wolf als leverancier

Doorgaans vangen wolven zelf hun prooi. Ze staan dan ook niet bekend als fervente aaseters, maar wél als aasleverancier. Als een wolf een prooi heeft gevangen, wordt voornamelijk gegeten van het spierweefsel, organen (zoals hart, lever en longen) en de botten. De verteringsorganen (zoals maag en darm) worden aan de kant gelegd. Deze bevatten veel plantaardig materiaal en dat kan een wolf maar moeilijk verteren.

Voorverteerde planten

Dat komt andere aaseters goed uit: dit voorverteerde plantaardige materiaal vormt voor hen een perfecte voedingsbron. Vaak kunnen ze daar niet gemakkelijk bij; het ligt immers 'verstopt' in de buikholte van het kadaver. De taaie huid en harde botten zijn voor de meeste aaseters maar moeilijk te 'kraken'. Wilde zwijnen zijn wel sterk genoeg om een kadaver open te maken, maar zij eten het liefst - als alles etende omnivoor - alles zelf op. Dan blijft er weinig over voor andere aaseters.

Bij een wolvenprooi is dit voorwerk al gedaan en zijn de gewilde organen direct toegankelijk. Hierdoor kunnen alle lichaamsdelen van het kadaver nóg sneller worden opgenomen in de natuurlijke kringloop van voedingsstoffen. Iets waar niet alleen aaseters, maar de hele natuur van profiteert.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie