Van landbouwgrond naar natuurgebied? 'Rewilden is het Nederlandse antwoord voor de wereld'
- Nieuws
- Van landbouwgrond naar natuurgebied? 'Rewilden is het Nederlandse antwoord voor de wereld'
Biodiversiteit is van belang om verschillende soorten flora en fauna voort te laten bestaan in ons land. Maar wat is er nodig om wilde planten en dieren weer terug te laten keren op land dat jarenlang voor landbouw gebruikt is? "Rewilden: je zorgt ervoor dat de condities goed zijn en dan laat je het zoveel mogelijk los", zegt Ruben Smit, ecoloog en filmmaker, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Filmmaker Ruben Smit noemt 'rewilden' een 'waanzinnig nieuw project, dat echt een nieuw verhaal vertelt'. "Dat klinkt misschien als een vage term, maar gaat over het meer ruimte bieden aan de natuur." Smit vertelt dat bij rewilding landbouwgrond omgezet wordt in natuurgebied. "En dat gaat verassend snel."
'Geen romantisch verleden, wel gezondere grond'
Wildlevende runderen, de bosuil en de boomkikker zijn onder andere te vinden in het natuurgebied KempenBroek, een gebied in Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant, waar de natuur teruggebracht werd. Smit is door ARK Rewilding benaderd om een film te maken over het rewild-proces van het gebied.
"Ooit was KempenBroek een smokkelroute voor boter en sigaretten, een heus moerasgebied", zegt Lars Soerink, van ARK Rewilding Nederland. "Na jarenlang gebruik voor maïsteelt was de grond erg droog. Deze hebben we weer 'hersteld' tot natuurgrond." Soerink is huiverig met het gebruik van het woord 'herstellen'. "Dat zou betekenen dat we het weer naar de ooit originele vorm willen terugbrengen. We willen niet terug naar een romantisch verleden, maar wel naar een gezonde grond."
Water bepaalt
"De natuur piept en kraakt onder stikstof en ontwatering", zegt Soerink. "Als je die problemen ter plekke oplost, je het weer nat laat zijn en ruimte reserveert voor de natuur om weer te gaan groeien, dan kan het water bepalen wat ergens wel of niet mag groeien."
Wisselwerking
Soerink vertelt dat het opkopen van grond voor rewilding een wisselwerking met boeren is. Zo informeert ARK Rewilding boeren, maar zoeken boeren hen ook met regelmaat op. "Het gebeurt vaker dat boeren ons grond verkopen, waardoor zij op een andere plek perceel terug kunnen krijgen. Zo komt het voordeel aan beide kanten uit."
Natuur creëren én recreëren
Wanneer grote grazers in landschappen geïntegreerd worden, zorgt dit ook voor de terugkomst van andere dieren, legt Soerink uit. "Zoals nu al de bever, bijvoorbeeld."
Hoe rewilden in z'n werk gaat? "Grote grazers, wat water erbij en je bent er", zegt Smit. Hij legt uit dat het er vooral om gaat dat de juiste condities dienen te worden geboden en het stuk land vervolgens zoveel mogelijk los moet worden gelaten in het herstelproces. Soerink vertelt dat het niet zo is dat het natuurgebied niet betreed mag worden. "Het gaat er ook om dat we daar langs kunnen wandelen en zowel natuur als mens hiervan kan genieten."
Smit noemt rewilden een nieuwe vorm van natuurbeheer. Soerink vult aan dat Nederland hierin een voorloper is. "We ontvangen mensen uit China, Australië en verschillende delen van Europa om te laten zien hoe het er hier aan toe gaat."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!