Binnenland
EONOS

Deze bioloog vist de gekste dingen uit de gracht, van dildo's tot een seksdagboek

foto: Taco van der Eb
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze bioloog vist de gekste dingen uit de gracht, van dildo's tot een seksdagboek

Bioloog Liselotte Rambonnet gaat al een paar jaar elke week met haar kano de Leidse grachten op om plastic op te vissen. En ze vindt hele gekke dingen, vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken: zo werd er een dubbele dildo uit de gracht gevist…

Speciaal voor haar bezoek aan de studio van NPO Radio 1 had Rambonnet de dildo, keurig verpakt in plastic, meegenomen. "We weten ook niet zo goed hoe het in de gracht terecht is gekomen", gniffelt ze. Een andere rare vondst: een dagboek van een Leidse student, die al zijn dates beschreef. Echt in detail, hoe ze in bed waren. Het is héél pikant."

Grachtwachter Liselotte Rambonnet haalt troep uit het water: van drankspelletjes tot een pikant dagboek

Normaal gesproken zijn de vondsten die de Grachtwacht doen een stuk minder vreemd, moet Rambonnet toegeven: "Je vindt vooral drijvend afval: flesjes, blikjes, plastic tasjes", Ze worden met een netje en grijpers uit het water gevist. Het levert heel veel afval op: "Een klein rondje door het centrum van drie á vier kilometer, en je kano zit vol… Per week zo’n tien tot twaalf vuilniszakken."

7000 plastic bekers

Vroeger vond de Grachtwacht ook heel veel plastic wegwerpbekers. "Na Koningsdag vonden we er 7000 op 100 meter gracht. Onze kano’s zaten propvol, het was echt bizar", vertelt Rambonnet. Men besloot een actie op te zetten om de wegwerpbekers te vervangen voor statiegeldbekers. Met succes, Leiden besloot over te stappen. "Nu vinden we er nog zo’n 300 en dan verdien je er ook nog aan."

Ook het statiegeld op blikjes helpt, vertelt ze: "Het aantal blikjes is gehalveerd." De blikjes die wél worden gevonden, zijn deels ook inleverbaar, maar ze vindt ook blikjes die al twintig jaar op de bodem van de gracht lagen. "En die zien er nog precies hetzelfde uit…" aldus de bioloog.

Het afval is erg schadelijk voor de fauna van de stad. "We hebben een keer vis in een plastic handschoentje gevonden. Die was erin verstrikt en is overleden. We zien ook veel vogels die verstrikt raken in afval, bijvoorbeeld in mondkapjes tijdens de coronatijd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie