Binnenland
BNNVARA

#frontbericht van klinisch verloskundige Valerie uit Amersfoort

foto: Eigen materiaal Valeriefoto: Eigen materiaal Valerie
  1. Nieuwschevron right
  2. #frontbericht van klinisch verloskundige Valerie uit Amersfoort

In het programma Frontberichten op NPO2 worden vlogs van mensen die werken in de frontlinie verzameld. Waaronder artsen, leraren en schoonmakers. De mensen die de Nederlandse samenleving door deze crisis slepen. Wij spraken daarom met klinisch verloskundige Valerie Stoter.

Ze was gisteravond te zien in Frontberichten. In de vlog vertelt ze: “Ik kom net bij een vrouw vandaan, die vandaag gaat bevallen. Het is best wel heftig, want zij heeft net samen met haar partner besloten, dat hij niet naar het ziekenhuis komt om de bevalling bij te wonen. Met name niet omdat ze het gewoon heel angstig vinden, dat hier mogelijk veel meer mensen lopen die corona kunnen hebben."

Na deze pittige bevalling werd er een flinke jongen van 4,7 kg geboren. Moeder en kind worden nog even door Valerie en haar collega's verzorgd, maar maken het naar omstandigheden goed.

Het beleid

De geboortezorg is niet hetgeen waar je meteen aan denkt bij corona, maar wordt ook zeker beïnvloed door de coronacrisis. Stoter vertelt: "Als de partner geen koorts heeft, mag deze wel gewoon bij de bevalling in het ziekenhuis aanwezig zijn. Bij controles tijdens de zwangerschap of echo's die gemaakt moeten worden komt de zwangere altijd alleen en is de partner niet welkom. Die moeten dan inbellen om dan toch nog aanwezig te zijn op dat moment."

Fysiek contact

Stoter heeft ook te maken met de 1,5 meter afstand-regel, maar geeft aan dat dit lastig toe te passen is in haar werk. "Ik moet veel onderzoeken doen, onderzoeken bij de buik, handelingen tijdens de bevalling en dan gaat dat soms niet. Het voelt nu ook bijna raar om wel heel dichtbij iemand te komen."

Stoter: "Tijdens een bevalling als er heftige weeën zijn, als ik dichtbij een zwangere zit om haar te ondersteunen of als ik mijn hand bij iemand neerleg, ben ik daar nu wel meer terughoudend in."

Dat geldt ook voor de partner wanneer deze wel aanwezig is bij de bevalling. "Die zou ik normaal ook een bemoedigend schouderklopje kunnen geven, dat doe ik nu ook niet."

Pijnstilling

De mogelijkheden voor pijnstilling tijdens de bevalling zijn ook verandert. "Zowel bij ons in het ziekenhuis, als in heel Nederland merk ik dat de anesthesiologen steeds harder moeten werken en hard nodig zijn om de mensen die corona hebben te verzorgen. Daardoor hebben zij minder tijd voor het uitvoeren van andere handelingen, zoals het geven van een ruggenprik bij een bevalling.

"Voor de corona was dit eigenlijk nooit een probleem, maar nu moeten we op het moment dat iemand een ruggenprik zou willen, eerst altijd overleggen of dat op dat moment ook mogelijk is en of het überhaupt wel mogelijk is om iemand een ruggenprik te geven. Er zijn wat onzekerheden bij gekomen," aldus Stoter.

Frontbericht van klinisch verloskundige Valerie Stoter

'Frontberichten' hoor je dagelijks in De Nieuws BV en zie je iedere dag rond 22.10 uur (na Nieuwsuur) op NPO 2 en meer portretten van 'frontrunners' zijn te vinden op Twitter en Instagram.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie