Binnenland
MAX

Boswachter: Poepen in de natuur? Graaf een gat!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter: Poepen in de natuur? Graaf een gat!

Nu we niet op vakantie kunnen en zoveel mogelijk afstand proberen te bewaren van elkaar, trekken we massaal de natuur in. Vooral tijdens dit Pinksterweekend wordt grote drukte verwacht in de natuurgebieden en grote drukte gaat gepaard met meer afval. "Denk erom wat je achterlaat", zegt boswachter Florian Bijmold. Hij was te gast in Nieuwsweekend.

Sinds de coronacrisis ziet boswachter ecologie Veluwe Florian Bijmold een grote toename van witte doekjes. "Mensen gebruiken die doekjes om te desinfecteren, maar laten het vervolgens achter in de natuur," zegt Bijmold. Een probleem, volgens de boswachter: "Deze doekjes zijn bewerkt en breken niet af."

Wildpoepen

Er ontstaat verwarring over de eventuele toename van menselijke ontlasting in de natuur, omdat de sanitaire voorzieningen gesloten zijn tot en met 1 juli. Volgens de boswachter is er geen sprake van een toename, maar adviseert wel om onbewerkt wc-papier mee te nemen 'voor het geval dat'. "Dat papier wordt wel afgebroken."

De boswachter heeft ook nog een tip als de nood echt hoog is en er is geen toilet in de buurt: "Graaf een gat en maak dat gat na afloop weer dicht. Dan kan niemand er per ongeluk in gaan staan. Neem dus ook altijd een schepje mee als je de natuur intrekt."

Fatsoensnormen

Wanneer je naar buiten gaat hoor je ook aan een paar fatsoensnormen te voldoen, vindt ook Bijmold: "Als je iets meeneemt om te consumeren dan kun je het ook weer mee terugnemen in je rugzakje in plaats van het in de natuur te dumpen." En als je twijfelt aan de regels en hoe je je hoort te gedragen in het bos raadt hij aan om de borden te lezen voordat je het natuurgebied in trekt: "Besef je waar je loopt, er zijn regels en houd je daaraan!"

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie