Binnenland
BNNVARA

Bas Eickhout: 'Europa moet veel meer investeren in de groene economie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bas Eickhout: 'Europa moet veel meer investeren in de groene economie'

Over ruim een maand kan heel Europa naar de stembus. Het worden spannende verkiezingen, met de opkomst van boerenpartijen staat natuur- en klimaatwetgeving op losse schroeven. Europarlementariër Bas Eickhout is verkiesbaar namens GroenLinks, en begint na de verkiezingen aan zijn vierde termijn. Hij spreekt met Vroege Vogels af in de Drunense Duinen, het natuurgebied van zijn jeugd.

Bas Eickhout verkiezingen (05-05-24)

Het uitgestrekte stuifzandgebied van de Loonse en Drunense duinen heeft veel indruk achtergelaten op Eickhout. "Zo'n groot en stil gebied, midden tussen de Brabantse steden, dat wil je toch beschermen?" zegt hij. Als klein jongetje was hij niet zozeer door vogels gefascineerd, maar meer door wolken, wat hem later tot een studie milieukunde heeft gebracht. "Maar ik zou wel zeker meer vogelgeluid willen leren herkennen." Daar zal hij voorlopig nog niet zoveel tijd voor hebben, want de campagne voor de Europese verkiezingen is in volle gang.

Investeren

"Europa moet veel meer investeren in de groene economie", zegt Eickhout. De tijden dat we in Europa voorliepen op de rest, zijn echt voorbij, vindt hij. "In 2019, bij de vorige verkiezingen, waaide er nog een nieuwe wind over het continent, klimaatprotesten en aangewakkerd enthousiasme zorgde ervoor dat we op het gebied van klimaat grote stappen hebben gezet."

De afgelopen maanden hebben boerenprotesten en de opkomst van conservatief rechts ervoor gezorgd dat de ene na de andere groene maatregel is teruggedraaid of uitgesteld. En daar hebben we volgens Eickhout echt geen tijd meer voor. "In de VS en China wordt er heel veel geld in hun groene industrie geïnvesteerd. Dat zie je bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid elektrische auto’s die China produceert. In Europa zijn we heel goed in wetgeving, maar onze industrie loopt echt achter."

Positief

Dat hij nog flink zijn best moet doen om de Europese burger mee te krijgen met die boodschap erkent hij: "Dat wordt wel de crux van deze campagne. We moeten laten zien dat een groenere economie geen bedreiging is maar een nieuwe wereld waar we naartoe willen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie