Binnenland
NOS

Kinderen ontbijten naast De Nachtwacht

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen ontbijten naast De Nachtwacht

In het Rijksmuseum is de aftrap van de vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt. Deze week leren ruim 550.000 kinderen gezond ontbijten. Uit cijfers blijkt dat Nederlandse kinderen meer volkorenbrood eten dan in voorgaande jaren.

Presentator Winfried Baijens eet graag een bordje havermout voor het werk. En verslaggever Matthijs Holtrop kreeg vanochtend alleen een appeltje weg. Goed ontbijten is belangrijk, weten de kinderen inmiddels die bij het Rijksmuseum aan het eten zijn vanochtend.

"In brood zitten vezels, en die zijn goed voor je darmen", legde een van de kinderen uit aan de verslaggever van het NOS Radio 1 Journaal.

"Mijn moeder zegt altijd dat ik het er wel weer afbrand."

Beleg met suiker staat ook op tafel. Dus een boterhammetje met jam of chocopasta moet kunnen, vinden sommige kinderen. "Mijn moeder zegt altijd dat ik het er wel weer afbrand", vertelt een van de kinderen.

De directeur van het Rijksmuseum vindt ook wel dat dat moet kunnen. Hij heeft zelf een bordje boekweitpap met bessen opgepeuzeld. "Het is vooral belangrijk dat kinderen zich bewust van zijn van wat ze eten. Je denkt er in ieder geval over na." Overigens hebben de kinderen van nu het veel beter dan in de 17e eeuw, vertelt de directeur. Het meisje van De Nachtwacht zal waarschijnlijk bier en haring hebben gehad als ontbijt, vertelt hij. "Bier was schoner dan water in die tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie