Binnenland
NOS

Superjacht twee keer in twee dagen vast onder brug: 'Er zit een bioscoop aan boord'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Superjacht twee keer in twee dagen vast onder brug: 'Er zit een bioscoop aan boord'

Voor de tweede keer in twee dagen kwam een superjacht vast te zitten onder een brug over de Maas. Het gaat om de 'Galactica', een schip dat gebouwd is in Oss en naar schatting 100 miljoen euro kost. Hoe uniek is de 'Galactica'? In NOS Met het Oog op Morgen vertelde Matthijs Goes, hoofdredacteur van het tijdschrift Nautique, er meer over.

Video niet beschikbaar

"Het zit op de rand van een megajacht zelfs. Het is 80 meter lang, er zit een bioscoop aan boord, er kan een helikopter op landen. En hij past dus niet onder bruggen", zei Goes.

"Daar wordt jaren aan gebouwd. In Oss is de kiel van Galactica in 2019 gelegd. Sindsdien zijn ze al aan het bouwen aan het schip. Nu is het bijna af, maar de bovenkant zit er nog niet op." Het jacht is op weg naar Harlingen om daar te worden afgebouwd.

foto: ANP

Superjacht 'Galactica' onder de Heusdensebrug bij Heusden

"Voor de bouwer uit Oss is dit wel een uniek ding, het is het grootste schip dat zij ooit gebouwd hebben. Maar in Nederland worden eigenlijk aan de lopende band van dit soort gigantische jachten gebouwd. Nederland is bijna marktleider van de wereld", aldus Goes.

"Onder andere Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, heeft in Alblasserdam een jacht besteld van 127 meter lengte. Dat wordt één van de grootste zeilboten ter wereld en de allergrootste jacht wat tot nu toe ooit in Nederland is gebouwd."

Perfectie

Waarom zulke schepen veel in Nederland worden gebouwd? "Dat heeft met de kwaliteit van de bouw te maken. Er zijn hier gewoon een aantal werven met toppersoneel die de schepen tot in de puntjes kunnen bouwen."

Goes: "En de mensen die zo'n schip kopen, willen perfectie. Van een druppeltje in de verf krijgen ze al een allergische reactie. Onze vaklui kunnen dat soort dingen perfect in elkaar zetten."

In april gaat de Galactica naar de nieuwe eigenaar. Wie die nieuwe eigenaar is, is niet bekendgemaakt.

oof superjachten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie